Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън и Макрон обсъдиха ситуацията в Близкия изток и Украйна при държавната визита на американския президент във Франция

[post-views]
Байдън и Макрон обсъдиха ситуацията в Близкия изток и Украйна при държавната визита на американския президент във Франция

След честванията на 80-ата годишнина от Десанта в Нормандия френският президент Еманюел Макрон посрещна вчера американския си колега Джо Байдън на държавна визита в Париж, по време на която бяха обсъдени ситуацията в Близкия изток и Украйна, както и търговията, предаде Ройтерс.

Двете страни ще работят усилено за предотвратяване на регионална ескалация на войната на Израел и „Хамас“ в Газа, и ще се фокусират върху успокояването на напрежението между еврейската държава и „Хизбула“, каза Макрон на съвместна пресконференция с Байдън в Елисейския дворец.

„Удвояваме общите си усилия за избягване на регионална ескалация, по-специално в Ливан“, каза Макрон. „Хизбула“ е подкрепяна от Иран шиитска групировка в Ливан, посочва Ройтерс.

Двамата лидери приветстваха спасяването на четирима израелски заложници в ивицата Газа.

„Няма да спрем да работим, докато всички заложници не се върнат у дома и не бъде постигнато спиране на огъня“, каза Байдън.

Американският президент заяви, че ако Путин постигне успех във войната си в Украйна, няма да спре дотук.

„Става дума за нещо повече от Украйна. Цяла Европа ще бъде заплашена, но ние няма да позволим това да се случи“, каза Байдън и допълни: „САЩ застават твърдо зад Украйна. Заставаме зад Киев заедно с нашите съюзници. заедно с Франция“.

Двамата лидери обсъдиха и въпроси на търговията, особено в светлината на американския Закон за намаляване на инфлацията, който Байдън подписа през август 2022 г.

„Наистина бихме искали да се придвижим към синхронизация между нашите икономики, между икономиката на САЩ и Европа, в смисъл на регулации и равнища на инвестиции“, каза Макрон.

Срещата между двамата президенти завърши с тържествена вечеря в Елисейския дворец с участието на съпругите им, на която бяха поканени знаменитости като Фарел Уилямс и Джон Макенроу, както и бизнесмени.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани