Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лондон отхвърли твърденията на хусите, че са атакували британски разрушител

[post-views]
Хусите обявиха, че са обстрелвали ключова цел в израелския град Хайфа; до момента няма реакция от страна на Израел

Британското министерство на отбраната днес отхвърли достоверността на изявление на йеменските бунтовници хуси, че са атакували негов разрушител в Червено море, предаде Ройтерс.

Хусите заявиха, че нанесли „точен“ удар по разрушителя „Даймънд“, но не посочиха, дали по плавателния съд има поражения.

„Тези твърдения са неверни“, посочи говорител на британското министерство на отбраната.

Освен това йеменските бунтовници казаха, че са атакували два търговски плавателни съда, които идентифицираха с имената „Нордерни“ и „Тавиши“. По думите им „Тавиши“, който е плавал в Арабско море, и „Нордерни“ са били поразени и на борда на втория кораб е избухнал пожар.

Хусите, които контролират най-гъсто населените части на Йемен, започнаха да нападат срещу кораби край бреговете на страната през ноември в знак на солидарност с палестинците в Газа. Действията им предизвикаха нарушения на глобалното корабоплаване и много компании бяха принудени да пренасочват корабите си към по-скъпи маршрути край Западна Африка. В отговор САЩ и Великобритания нанесоха удари по обекти на йеменските бунтовници, припомня Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани