Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руските сили напредват в ключовия украински град Часов Яр, съобщават и двете страни в конфликта

[post-views]
Руските сили напредват в ключовия украински град Часов Яр, съобщават и двете страни в конфликта

Руските сили вероятно постигат напредък при превземането на стратегическия източен украински град Часов Яр, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщения и от двете страни в продължаващия над две години конфликт.

Часов Яр е разположен на възвишение на около 20 километра западно от град Бахмут, превзет от руските сили преди година след месеци битки. И двете страни смятат града за потенциална отправна точка за напредък на руските сили към ключовите градове Краматорск и Славянск.

Медията „Украинската правда“ цитира военен източник и блогър, който казва, че руските сили са превзели квартал на града, разположен източно от преминаващия през него канал.

„През последната седмица имаше повече от 1500 обстрела на покрайнините на Часов Яр от север и от юг“, заяви източникът. Той допълни, че руските войски използват управляеми авиобомби по важен път и „с подкрепата на ракети с дълъг обсег и дронове са започнали да се придвижват напред и да натрупват сили“.

Руската 98 въздушно-десантна дивизия съобщи в социалната мрежа „Телеграм“, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) „правят всичко възможно нашите сили да не пресекат канала и да заемат позиции от другата страна“. От там допълниха, че руски щурмови части продължават да разчистват района около канала.

Публикуван и от двете страни видеоматериал показва как войниците се придвижват през на практика разрушен градски център и проверяват сградите.

Руските сили постепенно напредват на източния фронт откакто през февруари град Авдеевка падна под техен контрол. Те също така започнаха нахлуване през границата в части на североизточната Харковска област, макар и украинската страна да твърди, че напредъкът им е спрян.

Миналият месец главнокомандващият ВСУ Олександър Сирски заяви, че силите на Москва са се надявали да превземат Часов Яр преди 9 май и церемониите по случай Деня на победата през Втората световна война.

Президентът Володимир Зеленски в последното си видеообръщение не спомена Часов Яр, но заяви, че районът на град Покровск, разположен на югозапад, остава най-сложният за отбрана.

„Това е най-тежкия район по цялата фронтова линия, там, където натискът на окупатора е най-силен. Всеки ден това е направлението с най-голям брой схватки. Само вчера там имаше повече от 40 щурма, като днес само до този час те са повече от 20“, заяви украинският президент.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани