Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Румен Радев пристига в Рига днес за участие в среща на върха в рамките на формата Б9

[post-views]
Президентът Румен Радев пристига в Рига днес за участие в среща на върха в рамките на формата Б9

Президентът на Република България Румен Радев пристига днес в латвийската столица Рига за участие в срещата на върха на държавите от формата Б9. В регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Президентът Румен Радев пристига в Рига днес за участие в среща на върха в рамките на формата Б9
Президентът Румен Радев и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО през 2018 г. в Брюксел. Снимка: БТА/

В срещата на високо равнище в латвийската столица в рамките на формата, известен и като Букурещка деветка и Среща на Източния фланг на НАТО, ще участва и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. В края на миналия месец той взе участие в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се състоя в Националния дворец на културата в София.

Предвидено е изявление на президента Радев за медиите при пристигането му на събитието. Встъпителни изявление при откриването на срещата ще направят домакинът на форума – президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс, колегите му от Румъния и Полша – Клаус Йоханис и Анджей Дуда, както и Столтенберг.

Предвидено е и видеообръщение към лидерите от страна на украинския президент Володимир Зеленски.

Двете сесии на форума, които са закрити за представителите на медиите, ще се състоят в Церемониалната зала на замъка в Рига, на брега на река Даугава – официална резиденция на президента на Латвия.

По традиция на неформалната среща на върха в този формат деветте споменати страни координират позициите си по дневния ред на НАТО преди срещата на високо равнище на алианса, която тази година е насрочена за месец юли във Вашингтон.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани