Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна може да държи някои изтребители Ф-16, които ще получи от Запада, в чуждестранни бази, за да ги предпази от руски удари, заяви висш украински военен

[post-views]
Украйна може да държи някои изтребители Ф-16, които ще получи от Запада, в чуждестранни бази, за да ги предпази от руски удари, заяви висш украински военен

Украйна може да държи някои от изтребителите Ф-16, които ще получи от западните си съюзници, в чуждестранни бази, за да ги предпази от руски удари, заяви днес висш украински военен, цитиран от Асошиейтед прес.

Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия се ангажираха да предоставят на Украйна над 60 изтребителя Ф-16, произведени в САЩ, за да помогнат на Киев да отблъсне руските атаки. В момента украински пилоти преминават обучение за управление на бойните самолети преди доставките, които се очаква да започнат по-късно тази година.

Според висш представител на украинските военновъздушни сили „определен брой самолети ще бъдат съхранявани в сигурни въздушни бази извън Украйна, така че да не бъдат обект на нападение тук“.

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва може да обмисли нанасянето на удари по обекти в страни членки на НАТО, ако те приемат на своя територия военните самолети, използвани в Украйна.

През март той отново предупреди западните съюзници на Украйна да не предоставят военновъздушни бази, откъдето Ф-16 биха могли да извършват полети срещу силите на Кремъл. Тези бази ще се превърнат в „легитимна цел“, каза тогава Путин.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани