Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финландия за първи път разположи свои изтребители в рамките на съвместна мисия на НАТО в Румъния

[post-views]
Финландия за първи път разположи свои изтребители в рамките на съвместна мисия на НАТО в Румъния

Финландия днес за първи път разположи свои изтребители в рамките на съвместна мисия на НАТО в Румъния, откакто през април 2023 г. се присъедини към пакта, изпращайки седем самолета Ф-18 във военната база „Михаил Когълничану“ в Югоизточна Румъния, където те ще изпълняват мисии по охрана на въздушното пространство заедно с румънски и британски изтребители, предаде Ройтерс.

Командир от финландските военновъздушни сили каза, че мисията ще помогне за ускоряване на интеграцията на Финландия в НАТО.

„Сигурен съм, че по време на тази усилена мисия по охрана на въздушното пространство нашата интеграция в НАТО ще получи силен импулс“, каза Йохан Антила, командир на финландското въздушно крило „Карелия“, пред войници на пистата на базата „Михаил Когълничану“.

„Ние като екип ще научим много и всичко това ще засили сдържането и отбраната на НАТО“, допълни той.

Приемането на Финландия в НАТО, последвало седем десетилетия на неутралитет, удвои дължината на границата на пакта с Русия и укрепи Източния фланг на алианса на фона на продължаващата война в Украйна.

Румъния, която е член на пакта от 2004 г., бе сред първите страни членки, които одобриха приемането на Финландия. Румъния споделя 650-километрова граница с Украйна и неведнъж е откривала на своя територия отломки от руски дронове, използвани за атаки срещу украински пристанища, които се намират на отсрещния бряг на Дунав – реката, която разделя двете държави.

Румъния също така е изградила на своя територия подкрепян от НАТО регионален център за обучение на пилоти на изтребители Ф-16, където украински пилоти скоро ще започнат да се обучават да управляват този тип самолети, предоставени от Нидерландия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани