Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германският министър на отбраната обеща на Украйна още оръжия

[post-views]
Германският министър на отбраната обеща на Украйна още оръжия

Германският министър на отбраната Борис Писториус обеща на Украйна допълнителни оръжейни доставки, включително пушки снайпери, предаде ДПА. 

„Ще направим това възможно без отлагане“, заяви Писториус вчера по време на съвместно посещение с украинския президент Володимир Зеленски във военен полигон в североизточната провинция Мекленбург-Предна Померания, където украински войници се обучават на системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“. 

Германия предоставя подкрепа и за противотанкови оръжия, компоненти за артилерийски боеприпаси и в областта на безпилотните летателни апарати и защитата от тях, посочва ДПА. Освен това ще бъдат предоставени още 100 ракети „Пейтриът“ в рамките на германска инициатива съвместно с Дания, Нидерландия и Норвегия. Общо 32 вече са доставени, а 68 ще бъдат доставени през следващите седмици. 

Писториус припомни, че преди две седмици е обещал пакет от помощ в размер на почти 500 млн. евро, който включва колесни гаубици, безпилотни системи и боеприпаси за противовъздушна отбрана. 

Зеленски изрази благодарността си за подкрепата и награди с медали и отличия някои от украинските войници. Всички те имат боен опит. Повечето от обучаваните са от временно окупираните територии на Украйна. 

„Те са мотивирани да се обучават бързо, да се върнат, за да отвоюват домовете си и да върнат победата“, каза Зеленски, който пристигна с хеликоптер от Берлин, където взе участие в международна конференция за възстановяване на страната си, а след това произнесе реч в Бундестага.

Германия е доставила на Украйна и две системи „Пейтриът“ и свързаните с тях ракети, припомня ДПА. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани