Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 54 000 десетокласници се очаква да се явят на националното външно оценяване по математика

[post-views]
Общо 59 414 седмокласници в 1665 училища се очаква да се явят на националното външно оценяване по математика

Над 54 000 десетокласници се очаква да се явят на днешното национално външно оценяване по математика, което започва от 8:00 часа. Изпитите ще се състоят в 1017 училища. Ангажирани са и 13 853 квестори, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Тестът от националното външно оценяване по математика в десети клас съдържа общо 17 задачи, както миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите две задачи с разширен свободен отговор, ученикът представя в писмен вид необходимите обосновки. Денят е учебен.

На 10 юни се състоя националното външно оценяване по български език и литература в десети клас, на което се явиха 52 297 ученици. Те писаха тогава теза на темата „Любов и власт“ по откъс от „Изворът на Белоногата“. Десетокласниците трябваше да отговорят и на въпроси защо това произведение е поема, да дадат две характеристики, които определят Гергана като типична героиня от възрожденската литература, да тълкуват смисъла на словосъчетанието „мъртво сърце“ и други задачи.

На изпита по български език и литература в десети клас имаше и задача, по която трябваше да се направи резюме на текст за пластмасовите отпадъци. Друга задача изискваше отговори на въпроси, свързани с биология, химия и физика. Тази година тестът съдържаше общо 21 задачи – с две по-малко от миналата година.

Времетраенето и на двата изпита в десети клас е по 90 минути.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани