Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джо Байдън и Володимир Зеленски ще сключат пакт за сигурност между САЩ и Украйна, Г-7 се договориха за подпомагане на Киев с руски активи

[post-views]
Джо Байдън и Володимир Зеленски ще сключат пакт за сигурност между САЩ и Украйна, Г-7 се договориха за подпомагане на Киев с руски активи

Президентът Джо Байдън и колегата му Володимир Зеленски ще сключат двустранно споразумение за сигурност между САЩ и Украйна днес по време на срещата си в кулоарите на лидерския форум на Групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) в Италия. На този фон преговарящите в рамките на Г-7 постигнаха разбирателство по въпроса за предоставянето на Украйна на помощ в размер на 50 милиарда долара чрез използването на замразени руски активи, съобщиха добре осведоми източници на Асошиейтед прес.

Официалното съобщение за планираната употреба на запорираните авоари ще бъде направено на срещата в курорта Борго Еняция в областта Пулия, Южна Италия, между президента на САЩ Джо Байдън и държавните и правителствени ръководители на останалите страни от Групата.

Г-7, международно обединение на богатите демокрации, обсъжда начини за подпомагане на Киев посредством руски активи в размер на 260 милиарда долара, които бяха запорирани в чужбина след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Европейски представители се противопоставиха на конфискуването на авоарите, изтъквайки правни съображения и такива, засягащи финансовата стабилност. Повечето от тези активи са блокирани в Европа.

Договореният план, за който съобщиха източниците, предвижда натрупаните лихви по тези авоари да се използват за подпомагане на украинските военни усилия. Събеседниците на АП пожелават да останат анонимни, тъй като нямат разрешение да говорят, преди споразумението да бъде официално обявено.

Вчера представител на френското президентство потвърди информацията.

В рамките на срещата на Г-7 президентите на САЩ и Украйна Джо Байдън и Володимир Зеленски ще сключат пакт за сигурност, основна точка от която е използването на руските активи в помощ на Украйна в борбата ѝ срещу военната машина на президента Владимир Путин. Вашингтон обаче подчерта изрично, че този пакт не предвижда пряко ангажиране на американски войски с отбраната на източноевропейската държава – червена линия, която правителството на Байдън не иска да прекрачва поради опасения да не бъде въвлечено в директен конфликт между ядрените суперсили, отбелязва Асошиейтед прес.

Освен САЩ Г-7 включва още Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани