Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Състезание между операторите на дронове на формированията от Сухопътните войски ще се проведе днес под патронажа на президента Румен Радев

[post-views]
Състезание между операторите на дронове на формированията от Сухопътните войски ще се проведе днес под патронажа на президента Румен Радев

Състезание между операторите на дронове на формированията от Сухопътните войски ще се проведе на Учебен център „Тюлбе“ – Казанлък днес под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Състезание между операторите на дронове на формированията от Сухопътните войски ще се проведе днес под патронажа на президента Румен Радев
Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев ще бъде посрещнат на военния полигон от почетен караул, след което ще се състои състезание по управление на безпилотни летателни апарати, съобщи прессекретариатът на президента. На церемония след края на надпреварата президентът ще награди отбора победител. Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

В състезанието ще участват девет отбора – три от 2-а механизирана бригада – Стара Загора, два от 61-а механизирана бригада – Карлово и по един от Трето бригадно командване – Благоевград, от Пето бригадно командване – Плевен и от 101-ви алпийски полк – Смолян. Всеки тим ще се състои от двама военнослужещи с два безпилотни летателни апарата.

Състезанието ще се проведе в два етапа – „Майсторско пилотиране“ и „Разузнаване и ориентиране“. Гостите ще могат да разгледат и статичен показ на въоръжение и техника. В рамките на събитието представители на отбранителната промишленост в България ще демонстрират бойните възможности на дронове, произведени от тях, както и на антидрон системи.

По време на 16-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“ президентът се обърна към българските и чуждестранни участници и делегации с думите, че очаква техните предложения не само за големите модернизационни проекти, но и за икономически рационални проекти с висока ефективност, носещи информационно превъзходство и асиметрично предимство. Той даде и пример с видовете дронове за наблюдение, разузнаване, целеуказване и поразяване, както и антидрон системи, системи за киберотбрана, информационни операции и за използването на Космоса.

Нашата визия е да продължаваме да увеличаваме броя дронове, за да можем да обучим повече личен състав, за да могат да се използват за наблюдаване, разузнаване, целеуказване, каза генерал-майор Деян Дешков, командир на Сухопътните войски, в края на миналата година. По думите му следваща стъпка е за нанасяне на удари с т.нар. камикадзе. Той посочи тогава, че България има голям потенциал да произвежда дронове.

Последните няколко месеца сме изключително фокусирани в областта на безпилотните системи, каза Калин Димитров – изпълнителен директор на „Терем-Холдинг“ ЕАД, в средата на май тази година. Всички безпилотни летателни апарати трябва да са евтини и масово произвеждани, посочи Димитров.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани