Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чешкото правителство одобри план за закупуването на до 77 танка „Леопард“

[post-views]
Чешкото правителство одобри план за закупуването на до 77 танка "Леопард"

Чешкото правителство одобри план да се присъедини към Германия за съвместното закупуване на до 77 танка „Леопард 2А8“, които да заменят чешкото въоръжение от съветската епоха, съобщи днес министър-председателят Петър Фиала., цитиран от Ройтерс.

Одобрението представлява междинна стъпка към окончателния план във връзка с условията за заявяване на съвместната поръчка от германско-френската отбранителната компания производител КаЕнДеЕс (KNDS), който се очаква да бъде изготвен до края на годината.

„Правителството одобри… присъединяването към споразумението за съвместна покупка на танкове „Леопард“, които ще заменят съветската техника в нашите складове“, заяви Фиала на пресконференция, излъчвана по телевизията.

Съвместната поръчка с Германия ще спомогне за намаляване на цената и ще даде възможност за участие на чешката промишленост, каза той.

Чешката република, държава членка на НАТО, вече е получила 15 по-стари танкове „Леопард 2А4“ от Германия като компенсация за оборудването, което страната е предоставила на Украйна.

Правителството в Прага също така се съгласи с германското предложение да получи безвъзмездно още 15 танка „Леопард 2А4“, както и да закупи още 15 от тях, каза Фиала, с което общият планиран брой на танковете „Леопард“ от всички модификации ще достигне 122.

Цената за 77 нови танка „Леопард 2A8“, които да бъдат предоставени до 2030 г., може да достигне 52 милиарда крони (2,29 милиарда долара), съобщи Министерството. Страната се интересува от закупуването на 61 и ще има опция за още 16 танка, уточни то.

Танковете, наред с вече договорената покупка на бойни машини на пехотата CV-90, ще помогнат на чехите да изградят силна сухопътна формация, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани