Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Акцентът в професията: Всеки ден да научаваш нещо ново

[post-views]
Акцентът в професията: Всеки ден да научаваш нещо ново

От дете мечтата ми е да съм офицер от Българската армия, казва лейтенант Иван Станоев

По-малко от две години лейтенант Иван Станоев служи като командир на втори механизиран взвод от механизираната рота в 31 механизиран батальон – Хасково, от състава на Втора механизирана бригада на Сухопътните войски. Но непрекъснато се убеждава, че целта на учебния процес е всеки ден и с всяко занятие военнослужещите да научават нещо ново. И тъй като в момента 31-ви батальон е част от многонационалната бойна група на НАТО в България, изпълнението на всекидневните задачи, тренировките, ученията, разширяват хоризонта на бойците и командирите, като им дават възможност да обменят опит с колегите си от различните нации. Това допринася значително за подобряване на бойната подготовка и повишаването на мотивацията на всеки един, категоричен е лейтенант Станоев.

Преди броени дни командваният от младия офицер механизиран взвод участва на полигон „Ново село” в най-голямото учение на Сухопътните войски за годината – „Тракийски воин-24”. В рамките на ротата воините изпълняваха задържащи действия, а по даден сигнал се устремиха в победна контраатака. „Военнослужещите винаги са се справяли на ниво, както сега, така и в изминали занятия. Мотивацията е на ниво и смятам, че нещата се получават”, похвали подчинените си лейтенант Станоев. По думите му, някои от воините владеят английски език, други – не. Всъщност комуникацията с колегите от различните нации се осъществява най-вече от командния състав на ротата. Така е и в организацията на боя, и при планирането на предстоящите занятия. Справяме се с комуникацията и по най-добрия начин изпълняваме задачите си във взаимодействие с военнослужещите от другите нации, допълва офицерът.

Взводът е окомплектован с личен състав 100 процента. Това важи и за ротата като цяло. При нас служат и бойци с една, две, а и три мисии, казва лейтенант Станоев. Те също предават опит на колегите си. „Ние, военнослужещите, винаги си помагаме един на друг. Когато някой има някакъв проблем, колегата до него винаги му оказва съдействие, независимо дали става дума за проблем в личния живот, в службата или в обучението на полигона”, заявява лейтенант Станоев. Сигурен е, че предвиденото увеличение на заплатите на от началото на 2025 г. ще мотивира хората под пагон за още по-ефективна служба: „Все пак всеки има семейство и се надяваме това, което обещават политиците, да се случи”.

Лейтенантът е родом от Сандански. Завършва Националния военен университет „Васил Левски” през 2022 г. в специализация „мотопехотни и танкови войски”. От тогава е в редиците на 31-ви механизиран батальон в Хасково. „От дете мечтата ми е да съм офицер от Българската армия, да служа на страната си и да помагам на населението. Известно е, че военнослужещите винаги помагат на населението при различни бедствия и аварии. Това искам да правя през целия си живот”, споделя лейтенант Станоев.

Той е първият военнослужещ в семейството си. Близките му се отнасят с разбиране към честите му отсъствия от дома заради занятия и учения: „В някои моменти е трудно. Но все пак има разбирателство и нещата се получават”.

Има и хоби, на което се отдава в свободното си време. „Обичам да ходя на лов. Когато имам възможност и време, обичам да прекарвам време в гората”, казва лейтенант Станоев.

Макар и в началото на професионалния си път, вече се е убедил, че най-важни за офицера са мотивацията и постоянството. Освен тях – и желанието за усъвършенстване, за научаване на нови неща, допълва лейтенант Иван Станоев.

Уважението на подчинените дава сила на командира

Хубаво е един командир, за да бъде лидер, да има уважението на отделението си, споделя младши сержант Радослав Емилов. „След това всичко се получава от само себе си. Хората просто го правят и се стараят наистина да стане както трябва”, допълва той.

Младши сержант Емилов е командир на отделение в 31-ви механизиран батальон – Хасково. От 12 години е в редиците на Българската армия. Наскоро младши сержантът и отделението му участваха в учението „Тракийски воин-24” на полигон „Ново село”. „Като командир на отделение моята работа е да сведа задачата, поставена от взводния командир, и да я изпълним по най-добрия начин. Тренираме различни тактически ситуации по време на подготовката”, обяснява младши сержант Емилов. „Учим доста нови неща. Сблъскваме се с трудности. Но се стараем всеки път да ги преодоляваме и да изпълняваме поставените ни задачи по най-добрия начин”, категоричен е той.

Младши сержантът е сред хората в отделението с най-голям опит от работа в международна среда. Три пъти е бил на мисия в състава на български контингенти. Веднъж – в Босна и Херцеговина и два пъти в Афганистан. „Опит се трупа всеки ден, където и да е военнослужещият, каквато и задача да изпълнява. Хубавото е, че на мисия виждаш как работят колегите от НАТО и от други армии. Нашата задача беше да охраняваме база. Със сигурност се натрупва опит”, казва младши сержант Емилов. Сега заедно с цялата рота той отново е в международна среда, макар и на наша територия – в многонационалната бойна група.

Убеден е, че мотивацията за служба на воините в Българската армия нараства и заради възможностите за кариерно развитие на войнишкия и сержантския състав: „Това е хубавото на Българската армия, че има определени стъпала за кариерно развитие. Когато човек с натрупания си опит ги премине, идва момент той да се развие като командир, като лидер на своите подчинени”.

Според младши сержанта стимул за служба в редиците на армията ще бъде и предстоящото вдигане на заплатите от Нова година. Всеки има необходимост от финансови средства и увеличението е много голям мотиватор за българския военнослужещ, категоричен е той.

Младши сержантът има две деца – на 16 и на 8 години, момче и момиче. В свободното време обичам да играя футбол, да ловувам и със семейството да почиваме и пътуваме из България, когато имаме възможност, споделя той.

За него спортът не е само хоби, но и съществен фактор във воинското всекидневие. „Това е част от самата подготовка. Спортът е наистина важен за нас. Физическата издръжливост е на добро ниво именно благодарение на спорта, така че във формированието се спортува усилено”, казва младши сержант Емилов. По думите му сега, когато ротата е част от многонационалната бойна група, усилията на всички са насочени повече към натрупването на тактически опит и не остава много време за спорт, макар че не е изключено лятото да бъдат организирани спортни състезания.

Сега обаче за него и останалите фенове на футбола от многонационалната група идва голямо шоу по телевизията – Европейското първенство, което започва на 14 юни. И макар бойната група да е с рамкова държава Италия, чийто отбор стана шампион на предишното първенство, младши сержантът има своя прогноза кой ще е първенец сега: „Мисля, че Германия има добри шансове. Но предстои да видим”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани