Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Курсанти и ветерани почетоха героизма на българския войник

[post-views]
Курсанти и ветерани почетоха героизма на българския войник

По инициатива на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) с подкрепата на Министерството на отбраната и участието на курсанти от НВУ „Васил Левски“ от 3 до 6 юни бе проведен традиционният военноисторически поход „По бойния път на Първа българска армия“, съобщи за „Българска армия“ полк. о.з. Спирдон Спирдонов, който бе ръководител на похода.

Първата възпоменателна проява бе пред паметника костница „Ледената стена“ край сръбския град Ниш, където са погребани 2015 български воини. Тук и във Вуковар, днешна Хърватия, по решение на тогавашното югославско правителство през 1963 г. са събрани костите на българите, загинали през Втората световна война на територията на днешна Сърбия. За съжаление, през годините върху паметника костница е имало много посегателства. Не стоят така нещата по отношение на най-големия военен музей в Република Сърбия „Сремски фронт“. Там са изписани имената на 623 български воини, загинали в този район. Всичко е запазено и се поддържа много добре.

През втория ден на похода участниците са били на военния мемориал в гр. Вуковар, Хърватия, където са положени тленните останки на 1027 български военнослужещи. 325 от тях са на неизвестни бойци. Тук всяка година на 6 май българското посолство организира паметна церемония. Групата е посрещната от посланичката ни в Хърватия Ива Крулева, полковник Иван Студенков – военен, военновъздушен и военноморски аташе, военнослужещи от армията на Хърватия и представители на централната и местната власт. Знаме развява облечен в гвардейска униформа Пламен – син на полковник Студенков и внук на генерал-майор от запаса Пламен Студенков. Да не забравяме саможертвата на дедите ни призоваха в своите слова заместник-началникът на НВУ полковник Георги Крайнов и ветеранът от войната Мария Стоянова, заместник-председател на СВВБ.

На следващия ден курсантите и ветераните са положили цветя на гробовете в гр. Пейч, Унгария. Тук са погребани 110 първоармейци. За първи път в многогодишната история на тези походи групата е посетила гр. Шиклош. Поводът е бил откриването на обновената паметна плоча, която е поставена на стария замък в града. Тя напомня, че тук са били щабовете на 24-ти Черноморски пехотен полк и 11-и Сливенски пехотен полк от Трета пехотна балканска дивизия. Церемонията се е провела под ръководството на военния и военновъздушния ни аташе полковник Йоан Павлов. Посланикът ни в Будапеща Христо Полендаков е подчертал заслугите за обновяването на плочата на почетния ни консул в Унгария д-р Йордан Бочков, който е бил награден с плакет на МО от министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Възпоменателната церемония на българското военно гробище край Харкан е била организирана съвместно с военното министерство на Унгария и местната власт. Както тук, така и на другите мемориали курсантите и ветераните положиха цветя на всеки български гроб, като някои от тях откриха и свои родственици и съграждани. Четиридневният военноисторически поход е приключил в Белград с ритуал на военния ни паметник в градското гробище „Ново гробле“. Там лежат костите на 33-ма български воини, починали от раните си в периода 1912–1918 г. Такива паметници имаме в четири столици – Букурещ, Белград, Виена и Будапеща. Те са строени от Министерството на войната през 1936 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани