Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерите на Г-7 ще продължат днес годишната си среща на върха с въпроса за Китай преди речта на папа Франциск за изкуствения интелект

[post-views]
Лидерите от Г-7 изразиха решимостта си да се справят с глобалните предизвикателства

Лидерите на страните от Г-7 ще продължат годишната си среща на върха през последния ден от разговорите днес, като въпросът за Китай ще бъде първи в дневния ред преди речта на папа Франциск за изкуствения интелект, предаде Ройтерс.

Докато Украйна доминираше през първия ден на разговорите, Китай ще бъде ключов въпрос тази сутрин. Очаква се лидерите да изразят своята загриженост относно прекомерния индустриален капацитет на Китай и подкрепата на Пекин за Русия.

Освен речта си за изкуствения интелект, папа Франциск ще участва в няколко двустранни срещи, включително с Байдън, Зеленски и турския

президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Това е исторически ден. Ще посрещнем Светия отец. Това е първото участие на папа на среща на Г-7. Горда съм, че това ще стане по време на италианското председателство“, отбеляза снощи пред журналисти италианският премиер Джорджа Мелони.

Лидерите ще обсъдят също и миграцията, която е ключов въпрос за Мелони, настояваща Европа да ѝ помогне да ограничи потоците от нелегални мигранти от Африка. Тя стартира нова инициатива за стимулиране развитието на африканския континент с цел да се справи с основната причина за напускането на родните им страни.

Много от лидерите ще напуснат Италия късно утре, включително Байдън, а Мелони заяви, че те вече са се договорили относно заключенията от срещата на върха, които трябва да бъдат одобрени в края на деня.

Съботният ден е отреден за двустранни срещи преди заключителната пресконференция на Мелони.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани