Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов: България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна

[post-views]
Министърът на отбраната Атанас Запрянов: България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна

„България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна. Предстои да утвърдя предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили в мирно време или на военновременните формирования.“ Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти днес, 14 юни, след участието си в двудневната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел.

Той припомни, че в съответствие с решение на Народното събрание служебното правителство работи за следващ пакет от реална помощ за Украйна, като има яснота с какво допълнително може да допринесе страната ни. „За боеприпасите имаме намерение да следваме логиката на замяна и по този начин да опресняваме своите запаси. Нашата индустрия работи на пълни обороти, особено производителите на боеприпаси. Увеличаваме смените на работа, нашата военна индустрия извършва търговска дейност и с други страни, не само за Украйна“, посочи министър Запрянов.

„Помощта за Украйна никога не е била задължителна, тя е суверенно право на всяка държава“, уточни министър Запрянов и допълни, че голяма част от съюзниците в НАТО подкрепят присъединяването на Украйна към Алианса. „НАТО няма никакво намерение да се намесва с войски в Украйна, не иска този конфликт да ескалира, а иска справедлив мир – това означава Украйна да защити своята територия“, коментира министърът на отбраната.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани