Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Признание за наши военнослужещи извън България

[post-views]
Признание за наши военнослужещи извън България

Достойно представяне на българи в състезанието International Best Soldier Competition.

За първи път в организираното от МО на Хърватия международно военноприложно състезание International Best Soldier Competition участваха представители на БА. Това са старши лейтенант Иван Белчев и старшина І степен Петър Камалиев от формированието за морски специални операции на ВМС. Участвали са представителни отбори (от по 4–5 души) от Великобритания (формирование от Силите с висока степен на готовност), Полша (Специализирана група за охрана на военни конвои), Румъния (Сухопътни сили), Литва (Специални сили), САЩ (Военновъздушни сили и Специални сили), Словакия (Сухопътни сили), Словения, Унгария (Специални сили), Франция (Сухопътни сили), Хърватия (отбори на Сухопътните сили, Специалните сили в т.ч. Морските специални сили и на Специализираното подразделение за борба с тероризма от МВР), Чехия (Сухопътни сили), както и от партньори на НАТО – Босна и Херцеговина (Сухопътни сили) и Република Косово (Специални сили).

International Best Soldier Competition се организира от МО на Хърватия от 2014 г. по линия на главните сержанти на въоръжените сили на страните от НАТО. Включва преодоляване на маршрут с общо разстояние 35 км в планинско-гориста местност, а класирането се извършва на индивидуален принцип. Отделните етапи са разпределени в две денонощия и включват стрелба с автоматично оръжие, топографско ориентиране в непозната местност, преодоляване на водно препятствие, преминаване през минно поле при намалена видимост, изтегляне на пострадал и преодоляване на полоса с препятствия с различна височина. Преминаването на всеки етап се извършва с раница с тегло 20 кг, бронежилетка с две балистични плочи, дългоцевно оръжие (карабина VHS-D2, хърватско производство), пистолет (VН, хърватско производство), радиостанция и средства за навигация (общо тегло на екипировката около 30 кг). Топографското ориентиране добавя около 10 км към общата дължина на маршрута.

Въпреки че нашите представители стрелят с това въоръжение за първи път, те се класират на 14-о и 18-о място от общо 80 участници. Поради получена лека контузия на лява ръка участието на старши лейтенант Белчев е прекратено от организаторите (независимо от декларираната готовност от офицера да продължи до края на състезанието). До този момент двамата се движат по маршрута в челната група от около 20 участници. Старшина І степен Камалиев се мобилизира и финишира самостоятелно, като заема 19-о място сред 30-те чуждестранни участници и 58-о място в класирането за всичките 80 участници.

По време на топографското ориентиране българските военнослужещи  помагат на няколко от останалите отбори, които са имали затруднения. Този феърплей е високо оценен и отчетен от организаторите по време на церемонията за награждаване пред началника на отбраната на Хърватия. Нашите момчета са поздравени и от аташето по отбраната в посолството на България, и от българския офицер в Центъра за обучения на НАТО по провеждане на десантни операции (MSAP). Съобщение за събитието е публикуван и в уебстраницата на посолството ни в Хърватия.

Това е поредното добро представяне на военнослужещи от флотското формирование във военноприложни състезания през тази година след четвъртото отборно място в Държавния военен шампионат (ДВШ) по дуелна и щафетна стрелба. Дамите военнослужещи от формированието също не отстъпват – на турнира по стрелба с пистолет за жени от сектор „Сигурност” на полигона Црънча старши лейтенант Илияна Петкова се класира на 4-то място индивидуално, като дамата офицер е трета на ДВШ по стрелба с ПМ, който се проведе само преди няколко седмици. Въпреки по-малкия състав на формированието в сравнение със сродните му от Българската армия и разностранната дейност морските ни командоси поддържат конкурентното ниво на специална подготовка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани