Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Су-25 с огнево шоу на „Шабла 2024“

[post-views]
Су-25 с огнево шоу на „Шабла 2024“

Учението с фокус върху комуникационните протоколи в рамките на интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Щурмовите самолети Су-25 откраднаха шоуто на учението „Шабла 2024“ като част от многонационалното учение на НАТО Ramstein Legacy-2024 пред погледа на президента Румен Радев. Първо единичен самолет спарка Су-25УБК направи каскада от маневри – остри виражи и преминаване на пълен форсаж пред командния пункт на учението, преди да изстреля неуправляеми авиационни снаряди С-5МО, както и два 128-мм НУРС. Стрелбата бе за отличен, а машината бе управлявана от дошлия в авиобаза Безмер преди 2 години капитан Цветелин Пъловски. Пилотът, който преди това 6 години пилотира Л-39 в 3-та авиобаза край Пловдив, е новата звезда на авиобаза Безмер. Заместник-командирът по летателната подготовка на авиобазата подполковник Радостин Люцканчев и командирът на авиобазата полковник Милен Димитров независимо един от друг си мислели, че той трябва да пилотира самостоятелния самолет в деня за демонстрации. 32-годишният пилот, който през март 2023 г. прави първия си самостоятелен полет на Су-25, напълно оправда доверието им. Във втората кабина на спарката бе майор Николай Бурмов. След него същата задача изпълниха двойка бойни щурмови самолета Су-25К. Машините, пилотирани от майорите Илия Енчев и Георги Велев, поразиха за „отличен“ морска цел „Морско конче“.

Преди Су-25 демонстрациите започнаха с изпълнението на бойна задача по цел в морето – изпълниха и два самолета МиГ-29 от височина 5000 и 4000 м.

Показът продължи щурмови вертолет Ми-24, който също порази мишените с бордовата картечницa и неуправляеми ракетни снаряди.

След това последваха няколко поражения със зенитно-ракетния комплекс С-125 „Нева“, а накрая черешката на тортата бяха ракетните изстрели от ПЗРК „Стрела-2М“ и „Стрела-3“, като зад преносимия гранатомет застанаха бойците от многонационалната бойна група в „Ново село“ пред погледа на командира им полковник Мариано Скандура.

Демонстрациите на способности бяха наблюдавани от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, заместник-министъра на отбраната Иван Пейков, както и от командирите на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Президентът Румен Радев пристигна със самолет „Спартан“ до летище Балчик, а след това кацна на зенитно-ракетния полигон „Шабла“ с вертолет „Кугър“. Той бе придружаван от първата дама Десислава Радева. Румен Радев прие тържествения строй на различните видове войски под звуците на духовия оркестър на Военноморските сили. Преди да бъде дадено началото на демонстрациите, той се запозна с дейността на авиационния учебен център във Военна академия „Г. С. Раковски“ и най-новите разработки на безпилотни летателни системи, които от 4 години се използват като мишени по време на ученията „Шабла“. Те бяха представени от проф. д-р Петър Христов от катедра ВВС и ПВО на факултет „Командно-щабен“ във ВА „Г. С. Раковски“.

В продължение на четири дни участващите формирования от Военновъздушните сили и Сухопътните войски, осигурявани от Военноморските сили, проведоха съвместни действия за повишаване на бойната си подготовка и нивото на взаимодействие и координация при участие в противовъздушни операции в национален и съюзен формат. Общ ръководител на стрелбите бе бригаден генерал Димитър Георгиев, заместник-командир на Военновъздушните сили.

 Бяха отработени елементи от процеса на планиране и управление на наземно базираните средства за ПВО в съюзна среда и бойни стрелби с формирования на Зенитно-ракетни войски. Част от подготовката бяха и съвместни полети над море с летателни екипажи от състава на българските Военновъздушни сили за отстрели и бойни стрелби по въздушни цели, навигационно бомбопускане и стрелба по морска цел.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Изграждаме многонационален щаб на дивизия

 „Отработва се не само противовъздушна отбрана на страната, но и в колективен формат, като част от учението Ramstein Legacy-2024. Имаме развърнати съюзнически сили на наша територия, ПВО системи от Словения, имаме представители от координационния команден център на НАТО, където отработваме процедурите, свързани сме с всички сили, развърнати в цяла Югоизточна Европа, респективно в Румъния. Там са развърнати и други системи. Отработва се т. нар. интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО и в частност ротационният модел – да се развърнат сили и средства на съюзниците от центъра към фланга, да бъдат в обща комуникационна и информационна среда, да се включат и националните средства и да работим заедно.

Миналата седмица приключи учението „Тракийски воин“. Това, което сме заявили като амбиция – в България да има многонационален щаб на дивизия, върви по план. Отработихме концепцията на учебен полигон „Корен“. Получихме много добри отзиви от сухопътното командване на НАТО. Предложението ни бе възприето и потвърдено и продължаваме да работим в тази посока.

Противоминната група – България, Турция, Румъния, е вече готова. На 2 юли ще бъде първата активация. Ще има общо 3 активации през годината. Първата е сега, след това ще се включат в учението „Бриз“, ще има още активации през септември и ноември. Това, което беше заявено на политическо ниво, е подплатено с усилия от военна страна и започва операцията.“

Най-ново

Единична публикация

Избрани