Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Броят на жертвите в ивицата Газа е прекалено голям, заяви американският министър на отбраната

[post-views]
Броят на жертвите в ивицата Газа е прекалено голям, заяви американският министър на отбраната

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова Израел да предпазва повече цивилното палестинско население на ивицата Газа, докато се стреми да унищожи радикалната палестинска групировка „Хамас“, в конфликта, започнал на 7 октомври миналата година, предаде ДПА.

„Броят на жертвите е прекалено голям“, каза Остин днес в кулоарите на срещата на военните министри на страните членки на НАТО в белгийската столица Брюксел, коментирайки израелската военна операция в крайбрежната територия.

„Обърнах няколко пъти внимание (по този въпрос) на моя колега (израелския министър на отбраната Йоав Галант – бел. ред.) и настоях израелците да бъдат по-прецизни, като в същото време гарантират, че ще предпазват цивилните в зоната на бойните действия“, добави Остин.

Той поясни, че постигането на военните цели и защитата на цивилното население на територията на бойните действия не се изключват взаимно, в контекста на растящото недоволство на международната общност от растящия брой на палестински жертви в анклава.

В същото време Остин подчерта, че ислямистките бойци на „Хамас“ се смесват с цивилното население и използват мирните граждани като жив щит, което е „позорна тактика“. Военният министър на САЩ обаче отбеляза, че защитата на цивилното население е „стратегическо задължение“.

Войната в Газа започна след безпрецедентната атака на радикалистите от „Хамас“ срещу израелска територия на 7 октомври 2023 г. По данни на Израел тогава са били убити около 1200 израелци, повечето от които цивилни, а 250 души са били взети за заложници и отведени в ивицата. Около 120 от пленниците все още са държани от ислямистите.

По последна информация на здравното министерство на „Хамас“ при ответното израелско настъпление в Газа са убити най-малко 37 232 палестинци.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани