Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Върховният съд на САЩ отмени забраната за полуавтоматични оръжия с плъзгащ се приклад, въведена по времето на Тръмп

[post-views]
Върховният съд на САЩ

Върховният съд на САЩ нанесе удар по усилията за по-голям контрол върху оръжията, като отмени забраната за „плъзгащи се приклади“ – устройство, което увеличава скоростта на стрелба на полуавтоматичните пушки, като на практика ги превръща в картечници, предаде Франс прес.

Веднага се появиха призиви към Конгреса да се намеси и да промени закона, посочва АФП.

Изникна споменът за масовото убийство в Лас Вегас, най-кървавото в съвременната американска история, при което на 1 октомври 2017 г. бяха убити 58 души и над 500 бяха ранени. Повечето от 22-те пушки, използвани от извършителя на кръвопролитието, са били снабдени с тези плъзгащи се приклади и по този начин той е можел да изстреля до девет куршума в секунда.

Шестимата консервативни съдии на Върховния съд, противно на съвета на тримата прогресивни, стигнаха до заключението, че Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви, което е федерална агенция, е превишило правомощията си като по времето на управлението на президента Доналд Тръмп през 2018 г. е преквалифицирало полуавтоматичните оръжия с плъзгащи се приклади в картечници, забранени със закон от 1934 г.

„Считаме, че полуавтоматична пушка, оборудвана с плъзгащ се приклад, не е картечница, защото не може да изстреля повече от един изстрел само с едно натискане на спусъка“, заключи съдия Кларънс Томас от името на мнозинството във Върховния съд.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани