Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МААЕ: Иран изпълнява заплахата си да увеличи капацитета си за обогатяване на уран

[post-views]
Ръководителят на МААЕ иска да поднови контактите със Северна Корея

Иран изпълнява заплахата си и увеличава капацитета на инсталациите си за обогатяване на уран, след като миналата седмица Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) прие резолюция срещу него, съобщи самата агенция, цитирана от ДПА.

Иран е задействал допълнителни центрофуги с висока производителност за обогатяване на уран, уведомява МААЕ членуващите в нея страни в поверителен доклад, стигнал впоследствие до няколко медии. Иранските власти са съобщили за монтирането на нови центрофуги за увеличаване на производството. 

Според доклада около 350 нови центрофуги са монтирани в подземен обект във Фордо, на около 30 км. североизточно от иранския град Кум. Според агенцията подготвят се още 350.

На 5 юни МААЕ прие резолюция, призоваваща Техеран да сътрудничи на инспекторите от агенцията за изясняване на предполагаеми негови секретни ядрени дейности в миналото.

Германия, Франция и Великобритания непряко заплашиха да свикат Съвета за сигурност на ООН, ако Иран не предостави отговори.

На свой ред правителството на Иран заплаши „пропорционален, ефективен и незабавен отговор“ на резолюцията.

Държавният департамент на САЩ реагира остро на последните ирански мерки, описани от МААЕ. Говорителят на ведомството Матю Милър подчерта, че те „допълнително подкопават твърденията на Иран, че ядрената му програма е мирна“. Той допълни, че САЩ „ще отговорят по съответен начин“, ако Иран приложи обявените стъпки.

Официално Иран не обогатява уран за ядрени оръжия. Въпреки това той произвежда материал с близка до необходимата за военни цели чистота, която значително надвишава необходимото за ядрено гориво или научни цели.

През 2015 г. Иран се съгласи да ограничи драстично ядрената си програма в замяна на ангажимент от западните страни, че отменят санкциите си срещу него. На следващата година новият президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си от сключеното споразумение, в резултат на което Иран възобнови обогатяването на уран.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани