Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Противоминната военноморска група в Черно море, в която участват Турция, България и Румъния, ще започне работа през юли, съобщи Яшар Гюлер

[post-views]
Противоминната военноморска група в Черно море, в която участват Турция, България и Румъния, ще започне работа през юли, съобщи Яшар Гюлер

Противоминната военноморска група в Черно море, която бе създадена от Турция, България и Румъния, ще започне дейността си от следващия месец, съобщи турският министър на отбраната Яшар Гюлер след министерската среща на НАТО, която се състоя в Брюксел на 13 и 14 юни, предаде Анадолската агенция.

Той каза също, че на срещата в Брюксел турската страна е заявила, че прилага стриктно Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която регламентира правилата за корабоплаване в черноморските проливи.

„Заявихме, че прилагаме Конвенцията от Монтрьо стриктно и че като съюзника с най-дълга брегова линия в Черно море придаваме особено значение на „принципа на регионалната принадлежност“. От друга страна, съобщихме, че противоминната военноморска група в Черно море, която създадохме заедно с България и Румъния, ще бъде активирана през следващия месец“, посочи Гюлер. 

Меморандумът за създаване на военноморската група за противодействие на мините в Черно море бе подписан между България, Румъния и Турция на 11 януари тази година в Истанбул

По-рано тази седмица турският посланик в Румъния Йозгюр Къванч Алтан също заяви, че през юли ще започне съвместна операция на Турция, Румъния и България в Черно море за разчистване на мини в рамките на споразумението между страните, ратифицирано по-рано тази година. 

Яшар Гюлер добави, че на министерската среща на НАТО Турция също така е изразила силната си подкрепа за Украйна и за териториалната й цялост. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани