Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Анна непоправимата“ или един репортер срещу системата

[post-views]
Невена Калудова е в ролята на журналистката Анна Политковская

„Анна непоправимата” е премиера на режисьорката Надя Панчева, която мина „по-тихо”, може би, защото е от постановките на независимия театър (продуцент Кремена Димитрова). И логично беше поставена на сцена като тази на центъра за култура „Топлоцентрала” в София. Пиесата е на италианския автор Стефано Масини и е написана през 2007 г., година след гибелта на руската журналистка Анна Политковская, на която е посветена. Играе се в Италия, САЩ, Белгия и Франция, но засега не и в страна от Източна Европа. България е първата. Представлението е колкото театър, толкова и документалистика, използвала извадки от личните бележници на журналистката от „Новая газета” и стъпила на репортажите и книгите ѝ на действителни събития от живота ѝ.

Актьорите са Невена Калудова и Владимир Солаков. А пиесата засяга пристрастно въпросите за политиката в съвременния свят, за морала в журналистиката и за свободата на словото, както и за цената, която се плаща в защитата му. В буквалния смисъл. Със смърт от четири куршума във входа на кооперацията, в която е живяла. След безпристрастните репортажи на Политковская за чеченската война.

В професионалния си живот журналистката винаги е живяла екстремно, с постоянен избор между доброто и злото, между истината и лъжата. И е правила честен избор, макар смъртта да е вървяла по петите ѝ. И тя да е знаела, че е въпрос на време да я застигне.
Спектакълът, подготвян цяла година, честно показва мисията и делото на Анна в борбата й срещу системата в родината ѝ. Които в контекста на войната в Украйна днес придобиват нов мащаб. Но някак незаслужено остава, поне засега, без да се съизмерва с него, в сянката на спектакъл като „Хага” на сцената на Народния театър.

Най-ново

Единична публикация

Избрани