Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Копривщица Специалните сили на Българската армия отдадоха почит към паметта и делото на Тодор Каблешков

[post-views]
В Копривщица Специалните сили на Българската армия отдадоха почит към паметта и делото на Тодор Каблешков

Почетен караул от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), заедно със своя командир генерал-майор Явор Матеев, се преклониха  пред безсмъртието на Апостола на Априлското въстание Тодор Каблешков в родния му град Копривщица.

В Копривщица Специалните сили на Българската армия отдадоха почит към паметта и делото на Тодор Каблешков

Тържественият ритуал започна с панихида в двора на над 200-годишната църква „Свето Успение Богородично“, където се намира гробът на героя от Априлската епопея от 1876 г. Заупокойна молитва за апостола и за всички герои отдали живота си за Освобождаването на България бе отслужена от отец Богомил Читалов. Трагичният, но славен път към безсмъртието, на едва 25-годишния Тодор Каблешков бе припомнен от екскурзовода в родната къща-музей на революционера Валя Алексиева. С падане на колене и едноминутно мълчание беше почетена паметта на Каблешков, а гробът му бе отрупан с ухайни цветя, положени от десетки жители и гости на Копривщица, сред които и няколко групи чуждестранни туристи.

Ритуалът по повод 148-ата годишнина от кончината на Тодор Каблешков продължи с рецитал на стихове от ученици от Средно училище „Любен Каравелов“ и поднасяне на венци и цветя на паметника на революционера пред родната му къща-музей. С пламенно слово генерал-майор Матеев изтъкна приноса към избухването на Априлското въстание на Тодор Каблешков – една от най-чистите личности от Априлската епопея и славна част от нашата история. Командирът на СКСО подчерта, че „Българите никога не са чакали даром да получат своята свобода и животът на Каблешков, макар и кратък, и неговото дело са доказателство за това. По тази причина в дни като днешния ние от Специалните сили сме отново с вас, горди сме заедно с копривщенци да почетем Тодор Каблешков и всички герои от Априлската епопея“.

На възпоменателната церемония присъстваха кметът на Община Копривщица Мария Тороманова, директорът на Дирекцията на музеите в Копривщица Райна Пачева, представители на Общинския съвет на СОСЗР – Пловдив, опълченци от  регионален клуб “Традиция“ – гр. Копривщица,  граждани и гости на града.

Церемонията по възпоменанието се проведе под звуците на маршове и изпълнението на националния химн от талантливия ученически духов оркестър  на СУ „Любен Каравелов“.

Източник: pr.skso

Най-ново

Единична публикация

Избрани