Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕВРО 2024

[post-views]
ЕВРО 2024

Отборите на Дания и Словения завършиха при равенство 1:1 в мач от първия кръг в трета група на европейското първенство по футбол. В същата група отборът на Англия стартира Евро 2024 с минимална победа над Сърбия с 1:0. В четвърта група Нидерландия преодоля пасив от един гол и спечели с 2:1 срещу Полша.

ЕВРО 2024
Дания – Словения – 1:1

Отборите на Дания и Словения завършиха при равенство 1:1 в мач от първия кръг в група „С“ на Европейското първенство по футбол. Титуляр в състава на Словения бе бившият защитник на Лудогорец Жан Карничник, който през декември миналата година бе трансфериран в тима на Целе. За словенците пък последната контрола преди Евро 2024 бе срещу България в Любляна, а срещата завърши при 1:1. Дания поведе с 1:0 в 17-ата минута чрез Кристиан Ериксен. Йонас Винд асистира за попадението с отлично подаване към Ериксен в наказателното поле и той се разписа от близко разстояние, пращайки топката в долния ляв ъгъл на вратата на словенците. За Кристиан Ериксен голът в първия му мач на Евро 2024 дойде три години след като получи сърдечен арест на предишното издание на турнира през 2021-а. Отборът на Словения успя да стигне до изравнително попадение в 77-ата минута, когато Ерик Янжа преодоля Шмайхел с точен изстрел за 1:1. До края на срещата двата тима си отбелязаха нов гол и резултатът остана 1:1, фиксирайки първото равенство от началото на Европейското първенство в Германия.

Отборът на Англия стартира Евро 2024 с минимална победа над Сърбия с 1:0. Победното попадение за тима на селекционера Още в първите минути отборът на Англия трайно се настани в половината на Сърбия, като сърбите за първи път успяха да изнесат и задържат топката едва в шестата минута. Тимът на Саутгейт откри резултата още при първото си положение в мача. В 13-ата минута Букайо Сака центрира отдясно, топката рикошира в сръбски защитник и стана удобна за Джуд Белингам, който с плонж с глава изпревари Андрия Живкович и заби мощно топката в мрежата за 1:0. В 77-ата минута резервата на „трите лъва“ Джаред Боуен центрира отдясно, а Хари Кейн, който бе незабележим до този момент, надигра защитник, като прати мощно топката с глава, а вратарят Райкович я изби и тя не попадна в мрежата му и благодарение на напречната греда. Във втория мач от груповата фаза Англия ще играе с Дания в четвъртък, а Сърбия ще срещне Словения същия ден.

Нидерландия преодоля пасив от един гол и спечели с 2:1 срещу Полша на старта на група D от европейското първенство по футбол.

Халфът на българския Лудогорец (Разград) Якуб Пьотровски се появи в игра в 78-та минута за Полша. Ден по-рано неговият съотборник Квадво Дуа вкара гол за победа на Швейцария срещу Унгария. Нидерландците натискаха в първия четвърт час, но Полша бе отборът, който нанесе първия удар. Пьотър Желински центрира от ъглов удар и Адам Букса надскочи двама от „лалетата“, след което заби топката с глава в мрежата на Барт Фербрюген. Това бе седми гол за нападателя на поляците за националния отбор. Нидерландия изравни в 29-ата минута. Нейтън Аке подаде на Коуди Гакпо пред наказателното поле и нападателят на Ливърпул стреля, а топката се отклони от защитник на поляците и мина покрай плонжа на Войчех Шчесни за 1:1.  В 83-та Аке направи втората си асистенция, след като подаде нисък пас от лявото крило, а Воут Вегхорст изпревари защитник и изпрати мощен шут в близкия ъгъл.

Най-ново

Единична публикация

Избрани