Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН: Броят на загиналите в конфликти мирни граждани по света е нараснал със 72% през миналата година

[post-views]
ООН: Броят на загиналите в конфликти мирни граждани по света е нараснал със 72% през миналата година

Броят на загиналите в конфликти мирни граждани е нараснал със 72% през миналата година, заяви Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от Франс прес.

„Болно ми е, че трябва да започна с жестокостта на войната. През март миналата година говорих за правото на мир. Оттогава конфликтите само се засилват“, заяви Фолкер Тюрк при откриването на 56-ата сесия на Съвета по правата на човека. Той заяви пред дипломатите, че през 2023 г. данните, събрани от службите на ООН, „показват, че броят на цивилните жертви във въоръжените конфликти е нараснал със 72%“.

„Плашещо е да се отбележи, че данните показват, че делът на убитите жени през 2023 г. се е удвоил, а този на децата се е утроил в сравнение с предходната година“, добави върховният комисар, като призова международната общност „да намери пътя на мира“.

Разрастването на конфликтите, понякога изостряни допълнително от изменението на климата, затруднява все повече хуманитарните организации, които зависят от страните дарители. Tюрк обясни, че в края на май разликата между нуждите от хуманитарно финансиране и наличните ресурси е била около 38 милиарда евро.

Той посочи за сравнение, че през 2023 г. световните военни разходи възлизат на близо 2,3 трилиона евро, „което представлява увеличение от 6,8% в реално изражение спрямо 2022 г.“. Това е и най-голямото годишно увеличение на военните разходи от 2009 г. насам.

В речта си Върховният комисар изтъкна и дълбокото обществено неравенство.

„В световен мащаб неравенството се е увеличило с най-много от три десетилетия насам, а бедните страни са били засегнати икономически по-силно от пандемията от КОВИД-19, отколкото богатите“, подчерта той. Състоянието на петимата най-богати милиардери в света се е увеличило повече от два пъти от началото на десетилетието, докато 60% от човечеството е обедняло, посочи още той, като се позова на данни на неправителствената организация „Оксфам“.

„Около 4,8 млрд. души са по-бедни, отколкото през 2019 г. А какво да кажем за разликата в богатството между мъжете и жените в света? Тя възлиза на 100 000 милиарда долара“, добави той.

Освен това, каза той, „почти половината от човечеството – около 3,3 милиарда души – живее в държави, в които правителствата харчат повече за обслужване на дълговете си, отколкото за инвестиции в системите за здравеопазване и образование на своите граждани“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани