Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Всички се убедиха как бързо умеем да действаме, дори и сред природни бедствия, заяви Димитър Главчев

[post-views]
Доходите на около 2 млн. пенсионери ще нараснат, заяви служебният премиер Димитър Главчев

Всички се убедиха как бързо умеем да действаме, дори и сред природни бедствия, каквато беше градушката, която сполетя България. Цялото правителство реагира много бързо, всички отговорни министерства поеха своите задачи. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев на днешното правителствено заседание в коментар на актуалните теми от последната седмица.

Главчев каза, че заедно с министри от кабинета са били на място и са разяснили на хората как трябва да действат. От Агенцията за социално подпомагане са асистирали на хората как трябва да попълват заявленията си за получаване на еднократни помощи. Главчев подчерта, че това ще продължи, докато правителството е в този състав, но изрази увереност, че и следващото правителство ще постъпва по този начин при бедствия. Комисията, която оглавява министър Калин Стоянов по бедствия и аварии, ще действа в този смисъл. С Министерството на финансите е уточнено, че каквото може, ще се отпусне на тези, които не попадат в обхвата на Комисията и на еднократните помощи, които ще бъдат изплатени от социалното министерство, добави служебният премиер. 

Министър-председателят информира министрите и за резултатите от срещата на върха в Швейцария относно мира в Украйна. Той поясни, че това е първа такава среща на толкова високо равнище. Над 80 страни присъстваха и повечето от тях се обединиха около съвместно комюнике, каза Главчев. Основното, по думите му, е, че трябва да се върви към траен мир в Украйна, който може да бъде постигнат на базата на международното право. Разгледа се основно формулата за мир, представена от президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщи Димитър Главчев. Той подчерта, че всички предложенията трябва да бъдат съобразени с международното право и с устава и Хартата на ООН, за да бъде мирът справедлив и траен.

Главчев представи три основни акцента от срещата. Първият е свързан с ядрената безопасност. Главчев съобщи, че е участвал в специален панел, посветен на темата. Всички участници, разказа Главчев, са се обединили, че трябва да има безопасност при използване на ядрените мощности при мирното им приложение, а военното е немислимо. „Похвалихме се, че диверсифицирахме доставките в атомната електроцентрала „Козлодуй“, каза премиерът. Той съобщи, че всички са се обединили около това, че процесите, които се отнасят за ядрените централи в Украйна, трябва да са под контрола и съгласно принципите на международната агенция за атомна енергетика.

Вторият акцент на срещата в Швейцария е била продоволствената сигурност и сигурността на доставките, които трябва да бъдат непрекъсваеми и своевременни, като за целта трябва да се осигурява всякакъв транспорт, каза Главчев и допълни, че основен фокус е поставен върху корабоплаването и то в Черно море и Азовско море. На срещата е постигнато съгласие, че е абсолютно недопустимо да бъдат обстрелвани търговски кораби и да се прекъсват доставки.

Третата основна тема, обсъдена на срещата на върха в Швейцария, е била свързана с връщането на военнопленниците, които трябва да бъдат напълно разменени между Русия и Украйна. Особен акцент е бил поставен върху депортирането на деца, като е станало ясно, че 20 хиляди украински деца са депортирани основно в Русия и Беларус, посочи служебният премиер. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани