Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕВРО 2024

[post-views]
ЕВРО 2024

ЕВРО 2024
Турция – Грузия – 3:1

Отборът на Турция победи дебютанта Грузия с 3:1 мач от първия кръг в група „F“ на Европейското първенство по футбол в Германия и за първи път в участията си на Еврошампионати стартира с успех. Турция поведе в 25-ата минута, когато Мерт Мюлдюр засече отлично топката, която бе отклонена с глава от защитник на Грузия, реализирайки страхотен гол за 1:0. Две минути по-късно Кенан Йълдъз вкара за втори път топката във вратата на грузинците, но след преразглеждане на ситуацията със системата за видеоарбитраж-ВАР, попадението не бе зачетено заради засада. Динамичните действия на двата състава продължиха и в 32-ата минута Грузия стигна до първото си попадение на Европейско първенство. Негов автор бе Гиорги Микаутадзе, който преодоля вратаря на турския тим Гюнок и изравни за 1:1. В 65-ата 19-годишният футболист на Реал Мадрид Арда Гюлер блесна с фантастично изпълнение. Гюлер вкара за 2:1 за Турция с мощен изстрел извън наказателното поле. Грузинците не се отказаха да търсят изравнително попадение и пет минути по-късно Гиорги Кочорашвили удари греда. В третата минута на добавеното време футболистите на Грузия пропуснаха изключителна възможност да стигнат до равенството след като двама от тях си попречиха в опита си за шутират от близко разстояние в наказателното поле на Турция. Финалните моменти бяха изключително драматични, а дъждът над стадион „Сигнал Идуна Парк“ в Дортмунд се засили. В седмата минута на добавеното време на мача турците реализираха третия си гол в двубоя, дело на влезлия като резерва Керем Актюркоглу, който прати топката в опразнената врата на съперника.

Португалия – Чехия – 2:1

Франсиско Консейсао се разписа във втората минута на добавеното време и Португалия надви Чехия с 2:1 в исторически мач за Кристиано Роналдо и Пепе. С това португалците записаха пета поредна победа срещу чехите, които спечелиха единствената си победа в това съперничество през 1996. Още с първия съдийски сигнал в този мач бяха подобрени два рекорда. Кристиано Роналдо стана първият футболист в историята с участие на шест европейски първенства, след като изведе португалците с лентата. Той дебютира на Евро 2004 и вече притежава три рекорда – по брой участия (6), по голове (14) и по мачове (25).

Бранителят Пепе пък се превърна в най-възрастния футболист с мач на еврофинали на 41 години и 113 дни. Чехите нанесоха големия си удар в 62-та минута. Владимир Цоуфал подаде на Лукаш Провод на границата на наказателното поле и халфът на Славия Прага изпрати топката с десния си крак покрай Диого Коща за 1:0. Португалците отговориха шест минути по-късно и бързо върнаха равенството. Нуно Мендеш свали центриране във вратарското поле и Станек отби удара с плонж, но изпрати топката право в крака на Робин Хранак. Тя се върна към празната врата след рикошета и бранителят на Виктория Пилзен си отбеляза автогол. Малко преди края на редовното време Роналдо удари греда и появилият се като резерва Диого Жота вкара гол, но той бе отменен заради засада на капитана. Друга резерва се превърна в големия герой за Португалия. Франсиско Консейсао се възползва от грешка на Хранак, който му заложи топката в близост до вратата на чехите след центриране и нападателят на Порто се разписа във втората минута на добавеното време за крайното 2:1.

Най-ново

Единична публикация

Избрани