Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За втори път в Одеса и областта беше обявена тревога преди полунощ

[post-views]
За втори път в Одеса и областта беше обявена тревога преди полунощ

Въздушна тревога беше обявена в Одеса и Одеска област в 23:37 часа местно време, съобщи в „Телеграм“ кметът града Геннадий Труханов. Той посочи, че тревогата е обявена поради заплаха от дронове и призовава всички граждани да укрият до отбой на тревогата.

Сирените в Одеса бяха задействани за втори път тази вечер, след като в 18:41 ч., бе обявена тревога поради заплаха от балистични ракети, изстреляни от Кримския полуостров.

Вечерта на 18 юни в Одеса пристигна делегация за участие в Деветнадесетата световна среща на българските меди, която е организирана от БТА и ще премине хибридно на място в Одеса, Болград, Измаил и Заря (Камчик) и в електронна среда като знак за подкрепа на българската общност в Одеска област.

В българската делегация участват генералният директор на БТА Кирил Вълчев, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, председателят на Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, заместник-генералният директор на БТА Евгения Друмева, както и представители на български медии и българоезични медии от различни държави по света.

Българите в областта са над 150 000 души и са трета по численост общност според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани