Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румъния ще закупи гаубични системи от южнокорейска компания

[post-views]
Румъния ще закупи гаубични системи от южнокорейска компания

Румъния ще закупи от южнокорейската компания Hanwha Aerospace три гаубични системи с калибър 155 мм на ниво батальон, включително 54 самоходни гаубици K9 Thunder, помощно оборудване и първоначално количество специфични боеприпаси, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на прессъобщение на Министерството на националната отбрана. 

Южнокорейската фирма е обявена за победител в процедурата, а румънският министър на отбраната Анджел Тълвар приветства днес този избор. Тълвар проведе работна среща с южнокорейския си колега Шин Уон-сик, с когото обсъди основните заплахи в региона на Черно море и Западните Балкани след войната в Украйна, както и сътрудничеството в отбранителната индустрия, предаде Аджерпрес.

Министърът на отбраната е заявил на срещата, че Румъния е отворена към конкретни проекти за сътрудничество, които биха донесли добавена стойност и за двете страни и биха допринесли за укрепване на двустранните отношения.

Южнокорейският министър на отбраната се срещна също с премиера Марчел Чолаку, с председателя на сенатската Комисия по отбрана, обществен ред и национална сигурност Николета Паулюк и със съветник на президента и ръководител на Департамента за национална сигурност Йон Опришор, информира Аджерпрес.

Южна Корея и Румъния подписаха рамково споразумение за сътрудничество в областта на отбраната по време на посещение на румънския президент Клаус Йоханис в Южна Корея през април т.г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани