Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Силни ветрове разпалват горски пожар в покрайнините на гръцката столица

[post-views]
Силни ветрове разпалват горски пожар в покрайнините на гръцката столица

Гръцките власти призоваха жителите днес да се евакуират от район в покрайнините на столицата Атина, където се разрази голям пожар, подхранван от силни ветрове, предаде Асошиейтед прес.

Противопожарните служби казаха, че над 40 пожарникари, подпомагани от шест противопожарни самолета, се опитват да овладеят стихията край Вари и Коропи – на около 30 километра южно от центъра на Атина.

Трафикът по магистралата от Коропи към Атина е преустановен, съобщи Ройтерс. Пламъците са обхванали склад и са се пренесли към пристанище за лодки и през поле със суха трева и маслинови дръвчета.

„Днес е много труден ден. На всеки 10 минути избухва нов пожар“, коментира говорителят на противопожарната служба Василис Ватракоджанис.

Деца на летни лагери са били евакуирани от три частни училища в Източна Атика като превантивна мярка заради горските пожари, отбелязва гръцкият вестник „Катимерини“. Клуб по конна езда във Вари също е бил евакуиран, а конете са били преместени в Маркопуло.

Според изданието огънят, който е избухнал днес следобед, е погълнал най-малко две къщи. Изпратени са предупреждения за евакуация до жителите на две околни села.

Десетки горски пожари се разразиха в Гърция в последните дни на фона на високи летни температури, но те бяха потушени преди да причинят значими щети. Над 40 пожара избухнаха из цялата страна вчера според данни на гръцките противопожарни служби.

По-широкият район около Атина бе обявен за район с висок риск от горски пожари в сряда и четвъртък.

Горските пожари са често срещани по време на гръцките лета, които са сухи и горещи, отбелязва АП. Те причиниха десетки смъртни случаи в последните години. Властите предупредиха за изключително висок риск тази година след сухата топла зима, която остави растителността напълно изсъхнала.

По-рано днес противопожарната служба съобщи, че е овладяла друг пожар край Маркопуло, източно от Атина, както и на остров Евбея. Друг горски пожар се разрази на остров Наксос в Егейско море.

След като миналата година пожарите в Гърция прогониха 19 000 души от домовете им на о. Родос и отнеха живота на 20 души в северната част на страната, Гърция засили подготовката си за борба с горските пожари като нае повече персонал и увеличи тренировките.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани