Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин и Ким подписаха споразумение за стратегическо партньорство

[post-views]
Сделката на Русия и Северна Корея в сферата на отбраната може да предизвика търкания с Китай, заяви американски генерал

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският му колега Ким Чен-ун подписаха днес в Пхенян споразумение за стратегическо партньорство между двете страни, предаде Франс прес.

Засега съдържанието на документа не се разкрива. Според руските агенции преговорите на двамата лидери, водени на четири очи, са продължили около два часа.

В понеделник Кремъл заяви, че това „глобално стратегическо партньорство“ ще отразява „дълбоката еволюция на геополитическата ситуация по света“, в момент, когато както Москва, така и Пхенян смятат Вашингтон за екзистенциален противник.

Западът се опасява от засилване на военното сътрудничество между Русия и Северна Корея, която според западни експерти вече доставя боеприпаси и ракети за руската офанзива в Украйна.

Дипломатическият съветник на Кремъл Юри Ушаков заяви пред руски медии, че двамата лидери са си разменили и подаръци. Според него руският президент е подарил на Ким втора лимузина „Аурус“, както и чаен комплект. В замяна той е получил предмети на изкуството с неговия лик, включително скулптури.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани