Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руска въздушна атака повреди енергийната инфраструктура на Украйна

[post-views]
Руска въздушна атака повреди енергийната инфраструктура на Украйна

Руски удари с дронове и ракети днес енергийната инфраструктура в цяла Украйна при поредната масирана въздушна атака срещу енергийната мрежа на страната, съобщи украинското Министерство на енергетиката, цитирано от Ройтерс.

Министерството посочи, че при атаката има трима ранени работници в едно от енергийните съоръжения и е прекъснато електроподаването за част от потребителите. Украинската енергийна компания ДТЕК съобщи, че една от топлоелектрическите ѝ централи също е сериозно повредена.

Киев твърди, че руските удари с дронове и ракети срещу енергийната инфраструктура тази пролет са извадили от строя половината от енергийните мощности на страната и са предизвикали сериозни прекъсвания на електроподаването.

Украинската противовъздушна отбрана съобщи, че е свалила 5 от общо 9 ракети и всичките 27 дрона, изстреляни днес от Русия срещу повече от 10 украински области.

Украинските военни посочиха, че Русия основно е атакувала Източна Украйна, по-специално Днепропетровска област.

Областният управител съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 5 дрона и 4 ракети над областта. Трима мъже са били ранени при атаката, която също така е повредила седем жилища, добави областният управител.

Сергий Попко, началник на военната администрация за украинската столица, каза, че украинската противовъздушна отбрана е свалила всички въздушни цели при приближаването им до Киев и в няма информация за нанесени щети и ранени в града.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила също четири дрона над централната Виницка област, където отломки са повредили обект на критичната инфраструктура, съобщи областният управител.

Русия заявява, че енергийната инфраструктура на Украйна е легитимна военна цел и отрича умишлено да взема на прицел цивилни и гражданска инфраструктура, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани