Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Босна и Херцеговина подписа с Румъния споразумение за сътрудничество в отбраната

[post-views]
Босна и Херцеговина подписа с Румъния споразумение за сътрудничество в отбраната

Министър на отбраната на Босна и Херцеговина Зукан Хелез подписа споразумение за сътрудничество в сферата на отбраната с румънския си колега Анджел Тълвар по време на официално посещение в Румъния, съобщава агенция ФЕНА.

Босна и Херцеговина подписа с Румъния споразумение за сътрудничество в отбраната
Министърът на отбраната на Румъния и началникът на щаба на отбраната се срещнаха с румънските войници, разположени в мисии на НАТО и ЕС в Западните Балкани – 21.11.2023 г. Снимка: Министерство на отбраната на Румъния

Зукан Хелез, който е и заместник-председател на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина, нарече споразумението „знак за приятелски отношения“.

„С подписването му ще бъде установено и регламентирано двустранното сътрудничество на Босна и Херцеговина с Румъния в областта на отбраната. Това споразумение е израз на ангажимента на двете страни да развиват сътрудничеството в областта на отбраната чрез годишни програми и планове, които ще бъдат приети и изпълнявани през следващите години“, каза министър Хелез, цитиран от ФЕНА.

Зукан Хелез подчерта на срещата с Анджел Тълвар , че политическите отношения между двете страни са изключително добри и приятелски.

Той благодари на Румъния за подкрепата за европейската интеграция на Босна и изрази очакване тази подкрепа да продължи, особено в контекста на получаването на статут на кандидат за членство в ЕС и НАТО. Зукан Хелез отбеляза ценния принос на Румъния в мисията на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтея“ и партньорството между двете страни в рамките на НАТО и ЕС.

Хелез и Тълвар са обсъдили предизвикателствата и постиженията на Босна и Херцеговина, военния конфликт в Украйна, войната между Израел и „Хамас“, Западните Балкани и въздействието на сегашните световни кризи върху сигурността на Босна и Херцеговина.

В този контекст босненският министър е заявил, че „за нашата малка страна в центъра на Европа няма по-добра и разумна опция от присъединяването към евроатлантическото семейство”.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани