Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕВРО 2024

[post-views]
ЕВРО 2024

Домакинът на Евро 2024 Германия си осигури класиране за елиминационната фаза на турнира. В Щутгарт във втория си мач от група „А“ Бундестимът победи с 2:0 Унгария и оглави класирането с шест точки. Германия успя да открие резултата в 22-рата минута. Тогава точен след разбъркване в наказателното поле точен бе Джамал Мусиала. При попадението останаха сериозни съмнения за нарушение на Илкай Гюндоган, който изблъска в гръб играещия с топката Вили Орбан. Главният съдия от Нидерландия Дани Маккели обаче не се отзова на призивите на унгарските футболисти за нарушение, а арбитрите, отговарящи за системата за видеоповторения, потвърдиха решението му и така Германия поведе с 1:0. В 67 минута Германия успя да реши всичко в срещата. Максимилиан Мителщед центрира ниско от лявото крило и за капитана на германците Илкай Гюндоган не бе проблем да реализира с удар от около десетина метра. Най-чистата ситуация за гол в мача за Унгария пък се откри в 90-ата минута, когато защитникът Вили Орбан стреля към опразнената от Мануел Нойер врата, но с гърди Йозуа Кимих изби от голлинията.

ЕВРО 2024
Шотландия и Швейцария завършиха 1:1

Отборите на Шотландия и Швейцария завършиха при равенство 1:1 в Кьолн в двубой от втория кръг в група „А“ на Европейското първенство по футбол. Швейцарците събраха 4 точки на второто място във временното класиране, а шотландците записаха първа точка в актива си на шампионата и запазиха шансове за продължаване към елиминациите.

Двата състава изиграха динамично и оспорвано първо полувреме, а активните действия на футболистите на Шотландия в началните моменти дадоха резултат и в 13-ата минута Сток Мактомини реализира за 1:0. Топката се отклони от крака на Фабиан Шер и първоначално попадението бе записано като негов автогол, но впоследствие Европейската футболна централа (УЕФА) отбеляза гола на името на Мактомини. Отговорът на Швейцария дойде 13 минути по-късно. Джердан Шакири овладя топката след грешка в състава на Шотландия и реализира със страхотен удар от дистанция за 1:1 в 26-ата минута.

Късна драма донесе равенството 2:2 на Албания срещу Хърватия в срещата от втория кръг в група В на Европейското първенство по футбол. Това беше първа точка и за двата отбора в шампионата, след като албанците стартираха с поражение с 1:2 от Италия, а хърватите загубиха с 0:3 от Испания. Възпитаниците на бразилския специалист Силвиньо изиграха добро първо полувреме и заслужено се оттеглиха на почивка с аванс. Те откриха резултата в 11-а минута чрез попадение на Казим Лачи, който се възползва от лошо позициониране на противниковата отбрана, засече с глава центриране на Ясир Асани и изпрати топката в мрежата на Доминик Ливакович. В 74-а минута нападателят на Хофенхайм Андрей Крамарич получи пас от Анте Будимир около границата на наказателното поле, овладя и с удар по тревата в десния ъгъл на албанската врата преодоля Стракоша.  Две минути по-късно Будимир проби в пеналта от дясно и от аутлинията върна към Пашалич, който шутира към вратата, капитанът Берат Джимсити блокира изстрела пред голлинията, но топката отскочи към Клаус Джасула и след рикошет в тялото му влезе в мрежата. Точно когато всичко изглеждаше решено, нещата се промениха. В добавеното време на срещата Албания организира бърза контраатака, защитниците на „ватрените“ Йосип Юранович и Шутало не успяха да пресекат подаване по тревата от ляво в наказателното поле към Джасула и 34-годишният ветеран овладя топката в наказателното поле и се реваншира за грешката си, като отбеляза ефектно попадение за крайното 2:2.

Най-ново

Единична публикация

Избрани