Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

 Послания за дух и традиции

[post-views]
              Послания за дух и традиции

              Послания за дух и традиции
Президентът Румен Радев поздрави почетната рота от 2-ра бригада   
Фото авторът

В парк „Артилерийски“ в Стара Загора се състоя Четвъртият национален събор на запасното войнство

Рано сутринта на втория ден от Четвъртия национален събор на запасното войнство в Стара Загора проблесна слънце, колкото за приветствие на дълго чаканото събитие. Но още с пристигането на участници от цялата страна в парк „Артилерийски“ започна канонадата от дъждовни капки, която постепенно се увеличи и премина в постоянно присъствие на всички планирани прояви. Някои си припомниха, че преди години този парк е бил район на артилерийски полк и по-късно на батальон от 2-ра бригада…

Изнесена бе богата концертна програма

Почетна рота и духовият оркестър от 2-ра Тунджанска механизирана бригада посрещнаха президента Румен Радев. Той поздрави воините, които преминаха в тържествен марш. На трибуната заедно с него бяха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и командирът на 2-ра бригада бригаден генерал Мирослав Костадинов.

„Събора провеждаме в година, в която отбелязахме

                 20 години членство в НАТО

116 години от създаването на Съюза на запасните офицери, 114 години от създаването на Съюза на подофицерите и 34 години от обединението на двата съюза под наименованието Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва“, заяви при откриването на събора генерал от запаса Златан Стойков. И допълни, че от 1907 г. досега запасното войнство е давало съществен принос в изграждането и подготовката на Въоръжените сили. А немалка част от членовете му са участвали в  провеждането на ученията по време на присъединителния период към НАТО по програмата „Партньорство за мир“. И още, част от старшите и висшите офицери са били на длъжности в щабовете на НАТО в Белгия, Италия, Турция, САЩ и Полша и като наблюдатели под егидата на Обединените нации.

„В момента СОСЗР е

                най-многочислената организация

Приятни бяха неочакваните срещи на воините от запаса

– непартийна, независима, военно-патриотична и родолюбива. Той е изграден на принципите на доброволността, демократичността и самоуправлението. Има 42 организации на областно ниво, в които са изградени 262 общински организации, а в тях членуват 614 клуба и дружества. Общата численост на съюза към момента е 21 650 членове“, обяви генерал от запаса Златан Стойков.

Заместник-кметът на Стара Загора Радостин Танев връчи на президента Радев знамето на града. И каза: „За мен е чест да ви предам частица от нашия град, нещо, което въплъщава в себе си Стара Загора и носи посланието й – зелена, млада, с дух на сила и откровение“.

В словото си президентът Радев посочи, че СОСЗР се е утвърдил през годините като

                    стожер на националните идеали

и на нашите славни бойни традиции, като важен фактор за възпитанието на младото поколение и като надежден защитник на социалните права на своите членове. И подчерта, че съюзът се е превърнал в притегателен център за другите родолюбиви организации. „Съюзът се утвърди като организация с високо обществено доверие – неполитическа организация, но която има изключително важно място за развитието на отбранителните способности и гарантирането на националната сигурност на страната. Съюз, който продължава да увеличава своите международно признание и авторитет“, продължи Румен Радев.

Той определи като една от най-важните задачи на съюза работата с младото поколение и неговото родолюбиво възпитание. „Повелята на нашето време е да предадем тези традиции, този дух, който витае в съюза – нашите национални ценности и идеали, славна история и опит на нашето младо поколение. И не можем да подминем другия голям проблем, това е все по-голямото раздалечаване между

                          общество и армия

Скоро ще се навършат 20 години, откакто сложихме край на наборната военна служба. Преди години всеки дом беше свързан по някакъв начин духовно с армията, днес това вече не е така. И ние наближаваме времето, става въпрос за няколко години, когато в Народното събрание, а да не говорим за изпълнителната власт на пръсти ще се броят хората, които са имали нещо общо с армията, а ще трябва да вземат важни решения за нашата национална сигурност“, отбеляза президентът.

Председателят на СОСЗР Златан Стойков и заместник-командирът на 2-ра бригада полковник Митко Балтов    

Според него трябва по някакъв начин да се осигури елементарно начало на военната подготовка на младите хора. А формата, способите и организацията ще се решат в дебат, но такава подготовка най-ефективно и ефикасно могат да я провеждат хората от запасното войнство. Поздравителни адреси бяха получени от министъра на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, от областни управители и кметове.

В предишния ден – 13 юни, също бе засегната важна тема. В общинската зала на Стара Загора  „П. Р. Славейков“ се проведе кръгла маса на тема: „Взаимодействие между органите на държавната и местната власт и запасното войнство за подобряване на дейността им за привличане на кандидати за висшите военни училища и попълване на видовете въоръжени сили с кадрови военнослужещи“. Стана ясно, че сред приоритетите на съюза е приемането на Закон за запасното войнство…

При непрекъснатия дъжд в парк „Артилерийски“ бе изнесена богата концертна програма с водеща Снежина Темелкова. Прозвучаха изпълнения на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Държавната детска градина „Калина“ с директор Диана Трифонова. 13-годишният  Борис Нанков от Карлово, син на старшина от запаса Димитър Нанков, рецитира стихотворението „На прощаване“ от Христо Ботев… Състоя се инициативата „С перо и меч“ с главен организатор о.з. майор Стефко Михайлов, на която бяха представени автори на военна тематика. Извършени бяха демонстрации на бойни способности и умения. А в парка сякаш витаеше духът на воините, които някога са служили в казармите на този забележителен район.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани