Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сърбия се интересува от закупуването на използвани гръцки изтребители Мираж 2000-5

[post-views]
Сърбия се интересува от закупуването на използвани гръцки изтребители Мираж 2000-5

Сърбия проявява интерес към закупуването на употребявани многоцелеви изтребители Мираж 2000-5 (Mirage 2000-5), които Гърция скоро ще предложи за продажба, съобщава сайтът „Балканска мрежа за сигурност“, като се позовава на гръцки медии.

Гърците са поръчали от Франция 24 изтребителя „Рафал“ за една ескадрила, но искат да увеличат броя на изтребителите до еквивалента на две ескадрили и ще поръчат американски F-35.

Покупката на самолетите „Мираж 2000-5“ може да бъде естествена преходна фаза за Сърбия за замяна на изтребителите МиГ-29 и щурмовите самолети Орао (Orao – Орел), докато пристигнат новите изтребители Рафал, ако обявеният договор с Франция бъде подписан.

За да преминат към двата модела модерни бойни самолети (F-35 и „Рафал“), гърците ще продадат 108 самолета F-16, „Мираж 2000“ и F-4.  В списъка с излишни машини са още 18 самолета „Мираж 2000-5 Mk 2“ с голям запас от резервни части и 22 допълнителни двигателя M53-P2, както и 18 самолета „Мираж 2000EG/BG“, които бяха изтеглени от експлоатация през 2021 г. и консервирани.

В момента гръцките „Мираж“-и са много солидни многоцелеви изтребители, въоръжени с ракети въздух-въздух MICA, които хърватската авиация получи с „Рафал“-ите. Самолетите „Мираж“ също така носят крилати ракети „SCALP EG“, които се използват от украинските военновъздушни сили.

Първа в списъка на заинтересовани от гръцките изтребители “Мираж“ е Индия, която използва подобни самолети и иска да увеличи техния брой и да осигури резервни части. Франция пък прояви интерес към самолетите, за да ги изпрати на украинската авиация.

Гръцкото издание „Еникос“ пише, Индия не е подала официално искане за информация за офертата, но има информации, че Сърбия има интерес към закупуването на „Мираж 2000-5“, отбелязва сайтът „Балканска мрежа за сигурност “.

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза преди два месеца при посещението си в Париж, че се подготвя закупуването на изтребители „Рафал „от френската компания Дасо ( Dassault). Според разпоредбите преговорите може да води само държавното дружество „Югоимпорт-СДПР“, което е оторизирано да прави стратегически поръчки, но засега няма официална информация за статуса на потенциалния договор.

Проблем в програмата „Рафал“ може да бъде крайният срок за предаване на самолетите, тъй като сега компанията има голям брой поръчки. Производствената линия не може да задоволи нуждите на пазара и затова не е сигурно дали „Рафал“-ите може да бъдат доставени на Сърбия преди техническите ресурси на МиГ-29 да са изчерпани.

На руските самолети може да се разчита до края на това десетилетие. Има технически предпоставки тези самолети да летят до 45 години от датата на производство, което за повечето самолети МиГ-29 е до 2032 г.

Междувременно обаче сложните международни политически отношения и отношенията в областта на сигурността могат да доведат до проблеми с поддръжката на руската техника. По тази причина бойните самолети „Орао“ не са дългосрочно устойчиво решение.

Програмата за модернизация се развива бавно и не дава надежда, че е смислена идея по отношение на съотношението цена-ефективност.

Купуването на гръцките самолети втора ръка би осигурило ресурси за смяна на МиГ-29 и „Орао“ и би било естествена преходна фаза към новата техника, ако се подпише договорът за изтребители „Рафал“, пише порталът.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани