Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военни моряци от пет държави тренираха съвместно противоминни действия

[post-views]
Военни моряци от пет държави тренираха съвместно противоминни действия

Днес, 21 юни 2024 г., завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2024”.

Военни моряци от пет държави тренираха съвместно противоминни действия

Във Военноморска база – Варна беше проведен заключителният разбор. Отчетено беше успешното планиране и провеждане на учението, както и изпълнението на всички поставени цели.

В продължение на няколко дни екипите водолази от участващите държави тренираха съвместно изпълнението на специфични задачи. За разлика от миналата година, когато поради лоши метеорологични условия не бяха изпълнени задачите свързани с дълбоководни спускания от екипите, тази година всички поставени задачи бяха отработени, включително и използването на подводен дрон ,,FUSION”, с каквито Военноморските сили вече разполагат.

Реалистичната обстановка и внимателно подбраните райони създадоха подходящи условия за усъвършенстване на знанията и уменията на участващите водолазни екипи по прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, при провеждане на водолазна дейност и извършване на взривни дейности под вода. Това допринесе и за повишаването на оперативната съвместимост на участниците по противодействие на минната заплаха на море.

Набелязани бяха мероприятия за подобряване на процеса на планиране и провеждане на следващото учение през 2025 година.

Източник: bnf

Най-ново

Единична публикация

Избрани