Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: „Западът е виновен за всичко“ – Москва подновява съветския рефрен

[post-views]
Дезинфорадар: „Западът е виновен за всичко“ – Москва подновява съветския рефрен

Русия отново е представяна като обсадена крепост, която се брани гордо срещу целия свят

Когато Кремъл представя своя мироглед за света, често говори за войни – особено такива, причините за които приписва на други държави. През този месец станахме свидетели на няколко показателни случая, в които Кремъл твърди, че „Западът“ се готви да започне нови войни срещу Русия. С това въведение започва редовният седмичен доклад на експертната група за борба с дезинформацията към Европейската служба за външни действия.

Дезинфорадар: „Западът е виновен за всичко“ – Москва подновява съветския рефрен
Кремъл насърчава протестите в Армения срещу прозападния геополитически курс на министър-председателя Никол Пашинян

Понятието „Запад“

Понятието „Запад“ вече стабилно се е вкоренило в кремълските идентичност и светоглед. Днес войната се е превърнала в определяща характеристика на Путинова Русия и служи за консолидация на режима – по същия начин и „Западът“ става отправна точка в изграждането на идентичността на сегашното руско ръководство.

Ако сте против „специалната военна операция“ (да се чете: агресивната война срещу Украйна), значи сте на страната на „Запада“. Ще ви нарекат „чуждестранен агент“, „нежелан субект“ или просто изгнаник и ще получите наказание, съответстващо на влиянието ви в обществото. Колкото по-разпознаваем сте, толкова по-сурова е присъдата. Може дори да ви лишат от избирателни права. Всеки петък руските власти актуализират списъка с чуждестранни агенти и броят им стремглаво расте. В него влизат и граждански активисти, които отдавна не живеят в Русия.

В проекцията на Кремъл „Западът“ се превърна в синоним на всеки, който се противопоставя на политиката на Москва. Това помага да се определи какво представлява съвременна Русия: Тя е всичко това, което не е западно.

„Запад“ = войнолюбци

В днешна Русия една стара съветска практика възкръсва от миналото: прославата на Сталин и лозунгите за засилване на ролята на държавата. Освен това „Западът“ вече не е партньор, както беше през 90-те години на миналия век и в първите години на новото хилядолетие. Много читатели вероятно ще си спомнят безкрайните антиамерикански плакати, изобразяващи СССР, смело изправен срещу войнолюбието на САЩ. Точно както по съветско време, така и сега Западът е представян като вечния войнолюбец.

Старомодните печатни плакати са заменени с облъчване на информационното пространство от телевизиите и каналите в социалните медии в същата стилистика: преекспонирана гротеска, емоционално изкривяване, търсене на изкупителна жертва и идеологически послания като „те са срещу нас“ и „те ни обсаждат, но ние гордо браним света“.

Армения и Молдова като мишени

Армения: Медийната мрежа на Кремъл сега налага посланието, че „Западът“ обмисля да започне война в Армения срещу Русия и с тази цел „упражнява сериозен натиск върху страните от Южен Кавказ“. Твърдението е нелепо: Че кой ли пък наистина иска още война в Кавказ? Освен това е добре да се напомни, че Армения и Русия нямат обща граница. От друга страна, това твърдение прикрива фрустрацията на Москва от това, че Ереван не следва руската политическа линия; не се доверява и не промотира Организацията на Договора за колективна сигурност – звено за сигурност на Москва на постсъветското пространство; и че Армения е дръзнала да води Европейския съюз и с отделни западни страни.

Като за капак – посланикът на Армения в Киев посети гр. Буча на 2 юни и коментира ситуацията. А както знаем, Москва е алергична към всякакви критики по адрес на ужасяващите и надлежно документираните зверства, извършени от нея на места като Буча – за това свидетелства и базата данни на EUvsDisinfо.

Руските държавни медии представят малката република Молдова като бъдещо бойно поле, от което „Западът“ се готви да атакува Русия. Това бе поредният опит да се вдигне прах в очите на обществеността и той съвпадна по време с втория конгрес на опозиционния блок „Победа“, който се проведе миналата седмица в (Познайте къде!) Москва. Конгресът се стреми да създаде негативни настроения спрямо политическата ситуация в Молдова преди президентските избори и референдума за членство в ЕС, насрочени за 20 октомври тази година. Игор Додон, бивш президент на Молдова и марионетка на Москва, заяви в интервю за ТАСС, че настоящият държавен глава Мая Санду готви Молдова за война.

Ако слушаме пропагандистите на Москва, ще излезе, че и Беларус спада към потенциалните бойни полета. Управникът в Минск Александър Лукашенко често вдига фалшива тревога, че уж Беларус трябва да е готова скоро да се изправи срещу западна атака или мащабна инвазия.

Тези коментатори бият камбаните на войната толкова силно, че почти успяват да отвлекат общественото внимание от всекидневния звук на истинските оръжия в Украйна, които реално носят смърт и разрушение.

Мирната среща на върха в Швейцария

Всичко, изброено дотук, служеше за отвличане на вниманието от важната международна среща на върха за мира, на която Швейцария бе домакин на 15 и 16 юни. Кремъл се съюзява с Китай и правеше всичко възможно да провали срещата и да саботира пътната карта за мир. Русия упорито твърди, че представлява „Глобалният юг“ и „глобалното мнозинство“, отхвърлящо „подстрекаващия към война Запад“. Това бе посланието на провелата се в Русия среща на БРИКС+, която завърши на 11 юни.

Северна Корея – спирка по пътя към мира

Междувременно Путин се отправи на ново пътуване. Този път дестинацията е Северна Корея. Уж в услуга на мира. Но предполагаме, че дневният ред едва ли ще включва въпроса за това, как се прилагат единодушно приетите резолюции на Съвета за сигурност на ООН за ограничаване на ядрените амбиции на Северна Корея. Факт е, че Русия нарушава собствените си решения, като се замесва в интензивен трафик на храни и енергийни ресурси в замяна на севернокорейски артилерийски боеприпаси и оръжия, поискани от Русия.

И пак в следизборна Европа

В последно време станахме свидетели на интензивни словесни атаки срещу ключови европейски политици, по-специално френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. След изборите за Европейски парламент цяла плеяда руски високопоставени функционери обвиниха и двамата, че… си вършат работата като държавни глави. Желанието на Москва е да подхранва напрежението и нестабилността в цяла Европа. В това отношение руснаците разчитат на някои крайнодесни партии, които регистрираха относителен успех на изборите за Европарламент. На първо място това е „Алтернатива за Германия“, която се класира на второ място в страната си, изпреварвайки управляващите социалдемократи на канцлера Шолц.

Други теми в седмичния преглед от EUvsDisinfo: Темата за „Запада и неговите войни“ продължава.

•        За Запада украинците са просто пушечно месо, използвано да отслаби Русия

Не. Това е лъжа и дори дезинформационната мрежа на Кремъл да я повтори хиляди пъти в ефира на над 20 езика, тя си остава лъжа и целта ѝ е да вбие клин между Украйна и останалата част от Европа и да припише цинизъм на европейските правителства и народи – нещо, което категорично се опровергава в проучванията на общественото мнение. Като стана дума за пушечно месо, вижте едно разследване на „Медуза“ – как са жертвани почти 20 000 войници от частната военна групировка „Вагнер“ на покойния Евгений Пригожин за превземането на градчето Бахмут.

•        Мисията на ЕС в Мали EUTM подкрепя, подпомага и въоръжава тероризма в Сахел

Също така не. Москва пак използва същия трик да прехвърли на Запада отговорността за войните – този път обаче го прави на друг континент, африканския. Рискът от подновяване на насилието обаче е висок след поредица военни преврати в пет държави в региона, в който влиянието на Москва е осезаемо. В някои от тези страни Русия изпраща свои войски, които заменят френските контингенти, разположени там досега.

•        Западът финансира протестите в Грузия и дестабилизира обстановката

Това е случай на „Погледни се в огледалото“. Използваме този цитат на бившия финландски президент Ниинистьо: С тези думи той обясни на Путин защо Финландия ще се присъедини към НАТО. Москва използва както открити средства, така и нелегални способи да върне Грузия обратно в руската орбита.

Най-ново

Единична публикация

Избрани