Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Западни медии коментират най-новите социологически проучвания за президентската надпревара в САЩ

[post-views]
Западни медии коментират най-новите социологически проучвания за президентската надпревара в САЩ

Под заглавие „Доналд Тръмп претърпя ужасна седмица в социологическите проучвания“ американското сп. „Нюзуик“ отбелязва, че бившият президент Доналд Тръмп бе изправен пред серия от негативни социологически проучвания, докато кампанията му за президентските избори в САЩ напредва.

Евентуалният кандидат за президент на Републиканската партия ще се изправи през ноември срещу опонента си от Демократическата партия, действащия президент Джо Байдън, като в редица проучвания двамата са със статистически изравнени резултати или има само незначителна преднина, посочва списанието.

Тази седмица три проучвания показаха, че Тръмп вече изостава от Байдън, коментира сп. „Нюзуик“. Едно от тях – анкета на телевизия „Фокс нюз“ сред 1095 регистрирани избиратели – показа, че Байдън изпреварва Тръмп с 50% от гласовете срещу 48% за бившия американски президент. Новите резултати от допитването показват промяна от три пункта в сравнение с май, когато Тръмп го изпреварваше с един пункт, отбелязва консервативната медия. Тези резултати също така бележат и първия път от октомври насам, когато Байдън изпреварва Тръмп в проучване на „Фокс нюз“. Допитването, направено между 14 и 17 юни, е с допустима грешка от плюс или минус 3 пункта, което означава, че кандидатите са със статистически изравнени позиции.

Друго проучване сред 10 132 регистрирани избиратели, направено от американската компания „Морнинг кънсълт“ между 14 и 16 юни, показа, че 44% биха гласували за Байдън, а 43% – за Тръмп.

Проучването е с допустима грешка от 1 пункт, така че кандидатите са с равен брой точки и в това проучване, отбелязва сп. „Нюзуик“.

Трето проучване, сред 1094 пълнолетни американци, направено от „ЮГов“ между 11 и 14 юни, установи, че 41% от анкетираните възнамеряват да гласуват за Байдън, а 39% – за Тръмп. Допитването е с допустима грешка от плюс или минус 3,6 пункта, посочва списанието.

Докато тези скорошни социологически проучвания показват, че Тръмп изостава от Байдън, други сочат, че бившият президент води. И тъй като до гласуването остават повече от четири месеца, все още е твърде рано да се направи прогноза за изхода от изборите, отбелязва сп. „Нюзуик“.

На 27 юни Байдън и Тръмп ще се срещнат в Атланта за първия от двата планирани дебата преди президентските избори на 5 ноември, посочва списанието.

Президентът на САЩ Джо Байдън и бившият американски президент Доналд Тръмп ще се изправят в исторически сблъсък, като сцената за президентския дебат на Си Ен Ен на 27 юни вече е готова, коментира на своя уебсайт американският телевизионен канал.

Този дебат ще влезе в историята като първия дебат между действащ президент и бивш президент. Това ще бъде и първият дебат от 2020 г. насам с участието както на Байдън, който не беше изправен пред сериозно предизвикателство за номинацията на демократите, така и на Тръмп, който прескочи дебатите, състояли се по време на първичните избори на републиканците. Дебатът може да се окаже решаващ момент в президентската надпревара, която започна по-рано от обичайното и в която участват двама всеобщо известни кандидати, отбелязва Си Ен Ен.

Според телевизионния канал ключова промяна в сравнение с двата дебата между Байдън и Тръмп през 2020 г., чиито домакини бяха университети, ще бъде, че дуелът на 27 юни ще се състои без публика в студиото.

В авторски коментар наблюдателката на британския в. „Гардиън“ Ема Брокс отбелязва, че въпросът не е дали Тръмп или Байдън се изтощава по-бързо, а защо САЩ са изправени пред този избор. Нито едни избори, в които участва Доналд Тръмп, не могат да се смятат за нормални, но сред всички пропуски и странности на тази уникално причудлива президентска надпревара едно нещо се откроява като по-необичайно от всички други. Това са спекулациите кой от двамата кандидати за президент показва по-голям и по-тревожен темп на умствен упадък, посочва наблюдателката на вестника.

Когнитивните увреждания се превърнаха в основна част от кампанията на Тръмп за подкопаване представянето на Байдън, а двамата мъже – съответно на 78 и 81 години – се държат по начин, който може да накара и най-предпазливия наблюдател да се замисли, посочва коментаторката на в. „Гардиън“.

Това са двама от най-възрастните мъже, които някога са се кандидатирали за президент, във време на безпрецедентно видеодокументиране и манипулиране, участващи в надпревара, където залогът е толкова висок, че трябва да си свръхчовек, за да не претърпиш случаен пропуск. В същото време и двамата са народни хора, нестандартни комуникатори, които нямат умението на юриста Обама да говори перфектно и да импровизира красноречиво, коментира наблюдателката на британския вестник.

На свой ред „Политико“ отбелязва, че проблемите на Байдън изглежда са специфични само за него. В разговори с конгресмени демократи, стратези и бивши официални представители на Демократическата партия във Вашингтон и на щатско ниво демократите все по-често признават, че политическите трудности на президента се коренят в индивидуалните слабости на Байдън – включително в неговата възраст, непоследователните му послания и отчайващата подкрепа за него сред младите хора.

Но социологическите проучвания показват, че Байдън в значителна степен се разминава с останалите демократи, посочва изданието. Президентът е не само непопулярен – той е по-непопулярен, отколкото бяха Тръмп и Обама в същия момент на четвъртата година от своите президентства според института „Галъп“. Той е загубил част от подкрепата си сред ключови градивни елементи от своята коалиция през 2020 г., включително чернокожите избиратели и младите хора. А републиканците имат предимство по два от най-важните въпроси на тези избори – икономиката и имиграцията, коментира „Политико“.

Британският в. „Индипендънт“ се спира на изненадващо обявената преди три дни от президента Джо Байдън нова политика, която ще позволи на съпрузите на американци, имигрирали незаконно в САЩ, да получат гражданство. Вестникът посочва, че разпоредбите в този президентски указ са разгневили демократите от латиноамерикански произход и прогресивно настроените активисти, които заявиха, че те напомнят за времето на най-лошите политически решения от президентството на Тръмп.

Но неотдавнашно изявление на Байдън показва, че той по същество се е върнал към подхода на бившия си шеф Барак Обама към имиграцията, а именно – да се спре незаконното пресичане на границата от имигранти, като в същото време се предложат облекчения за имигрантите, които вече са в страната, отбелязва в. „Индипендънт“.

Американският в. „Ню Йорк таймс“ обръща внимание на факта, че преднината на Байдън сред жените е по-малка от тази на Тръмп сред мъжете, което трябва да служи като предупреждение за демократите.

Вестникът се спира на ново проучване сред жени избирателки, което показва, че загрижеността за инфлацията все още е от първостепенно значение, въпреки че правото на аборт би могло да мотивира жените от Демократическата партия в щатите, където този въпрос е включен в бюлетината.

Почти всеки път, водещ към победата на президента Байдън, се основава на силната подкрепа на жените. Но сегашната му позиция сред жените е най-слабата, която някой демократ е имал от 2004 г. насам, а това е ключов фактор за това колко напрегната е сегашната надпревара, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“.

Преднината на президента Джо Байдън сред жените е намаляла с около 8 пункта от изборите през 2020 г. насам според средната стойност на повече от 30 социологически проучвания, направени в последните шест месеца и събрани от в. „Ню Йорк таймс“. Това е по-малко от преднината му сред жените от около 13 пункта преди четири години, посочва вестникът.

Що се отнася до Тръмп, в. „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че неговият зет Джаред Къшнър прави сделки в чужбина, дори когато тъстът му се кандидатира за президент. Зетят на Доналд Тръмп, който е бил също и високопоставен официален представител в Белия дом, съобщи, че е близо до финализиране на проекти за недвижими имоти в Албания и Сърбия, пише вестникът.

На същата тема обръща внимание и френският в. „Монд“, който посочва, че зетят на Доналд Тръмп заплашва „последната естествена делта на Европа“ в Албания. Джаред Къшнър е потвърдил инвестиция от 1 млрд. долара в луксозни вили в непокътнат район по албанското крайбрежие. Неправителствени организации осъдиха изменението на закона за „защитените територии“, което позволява подобни строежи да застрашат биоразнообразието на делтата на река Вьоса.

Районът, към който са насочени плановете на бившия съветник на Белия дом, е делтата на река Вьоса в южната част на Албания, на входа на Адриатическо море. Тази река се смята от еколозите за „най-непокътнатата голяма речна делта в Европа“, отбелязва в. „Монд“.

Къдроглави пеликани, морски костенурки, кристално чиста вода… Адриатическото крайбрежие на Албания е един от последните непокътнати райони на Средиземно море, посочва френският вестник.

Това е район с девствена природа, който интересува инвеститори като Джаред Къшнър, съпруг на Иванка Тръмп и зет на бившия американски президент и кандидат на републиканците за следващите президентски избори в САЩ Доналд Тръмп. За 1 млрд. долара (924 млн. евро) Къшнър планира да създаде луксозни хотели, вили и апартаменти в Сърбия и Албания, като все още сроковете не са известни, чрез инвестиционната си компания „Афинити партнърс“, коментира в. „Монд“.

Крайбрежието на Албания, понякога наричано от някои туроператори „Малдивите на Европа“, е място на истински туристически бум. През 2023 г. Албания регистрира четвъртото по големина увеличение на броя на пристигащите там международни туристи, което е с 56% повече в сравнение с 2019 г. по данни на Световната организация по туризъм към ООН, посочва френският вестник.

Под заглавие „Доналд Тръмп най-после се оказа прав за метежниците от 6 януари“ британското сп. „Икономист“ предлага своеобразен мисловен експеримент. Опитайте се да изхвърлите от съзнанието си политиката и президентската надпревара и да дадете на Доналд Тръмп предимството на съмнението за щурма срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., посочва списанието. Приемете, че той вярва, че изборите са му били откраднати и е имал това предвид, когато е казал на тълпата в онзи ден да тръгне от Белия дом към Капитолия „мирно и патриотично“. Приемете, че е вярвал, че никой от поддръжниците му не е носил оръжие и не е възнамерявал да упражнява каквото и да било насилие. Приемете, че оттогава е стигнал до заключението, както твърди той самият, че Нанси Пелоси, тогава председателка на Камарата на представителите, по някакъв начин е „предизвикала“ насилието, че полицията е „вкарала“ тълпата, че това е била „вярна тълпа“, наистина „патриоти“, които оттогава са станали не само „жертви“, но дори „заложници“ на една превърната в оръжие правосъдна система, отбелязва британското издание.

След това си задайте следния въпрос: след като сте приели всички тези предположения и твърдения, защо бихте възхвалявали бунтовниците като „воини“, както направи Тръмп на митинг по-рано този месец, реторично пита сп. „Икономист“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани