Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Крим Украйна бие Русия

[post-views]
В Крим Украйна бие Русия

Полуостровът се превръща в смъртоносен капан за силите на Кремъл

Сп. „Икономист“

Най-после добри новини от Украйна. Одобрението през април т.г. на пакета за военна подкрепа от администрацията на Байдън на стойност $61 млрд. след шест месеца забавяне на Конгреса оказва своето влияние. По-специално пристигането на балистични ракети ATACMS с обсег от 300 км означава, че Украйна вече може да удари със смъртоносен ефект всяка цел в окупирания от Русия Крим.

През последните две-три седмици руската офанзива на североизток срещу Харков, вторият град в Украйна, също, изглежда, е загубила инерция. От потенциално още по-голямо значение е това, че на 30 май президентът Джо Байдън под натиск от нарастващ хор от европейски съюзници облекчи ограниченията върху използването на американски оръжия срещу военни цели на руска територия. Те бяха наложени поради опасения от руска ядрена ескалация. Сега на украинците ще бъде разрешено да използват американски оръжия, за да ударят руските сили от другата страна на границата, докато се подготвят да атакуват Харков. Не е ясно дали това включва руски тактически самолети, извършващи атаки с планиращи бомби като тази, която уби най-малко 18 души в железарски магазин в Харков на 25 май.

Въпреки това за украинско раздразнение Байдън все още не отменя забраната си за поразяване на цели в други райони на Русия. Ефективността на кампанията на Украйна в Крим показва какво може да се направи. Според Бен Ходжис, бивш командир на американските сили в Европа и старши съветник на НАТО по логистиката, украинците систематично

превръщат Крим „в необитаем за руските сили“

Полуостровът би бил огромна награда за Украйна. От управлението на Екатерина Велика руснаците гледат на Крим като на военно бижу. Владимир Путин видя полуострова, свързан с руската континентална територия чрез Керченския мост от 2018 г., като непотопяем самолетоносач. Руските логистични центрове, военновъздушни бази и Черноморският флот, опериращи от Севастопол, биха могли да бъдат използвани за доминиране в южната част на Украйна, затваряне на нейния жизненоважен износ на зърно и осигуряване на постоянен поток от хора и материали, за да бъде изтласкана Украйна от тези райони. Путин е инвестирал огромни суми във военна инфраструктура в Крим, която сега е застрашена.

Десантно нападение в стила на Деня D за освобождаване на Крим остава немислимо. Но, казва сър Лорънс Фрийдман, британски стратег, това е погрешният начин да се гледа на нещата. Сега Крим е слабо място за Русия, която има твърде много за защита. Той предоставя най-добрия начин за Украйна да окаже истински натиск върху Путин, за да извлече отстъпки в бъдеще. Нико Ланге, бивш съветник на германското министерство на отбраната, е съгласен: „Кампанията на Украйна е смесица от военна и политическа стратегия. Политически [Крим] е най-важният актив на Русия; но е и много уязвим“. Това, което Украйна се опитва да направи, е

да превърне полуострова в пасив, а не в актив за Путин

Целта е да се изолират и изтласкат руските въздушни и морски сили от Южна Украйна и Крим да бъде елиминиран като логистичен център.

Украйна вече демонстрира способността на доставените от Великобритания и Франция крилати ракети Storm Shadow и Scalp и своите собствени умело проектирани самоделни морски дронове да поразяват руски военни кораби, включително големите десантни кораби, използвани като военни транспортни средства, повечето от тях са унищожени. Украинските безпилотни летателни апарати и ракети може би са извели от строя половината от някога страховития Черноморски флот. Почти всички останали бяха принудени да се преместят в пристанището на Новоросийск, на повече от 300 км от Крим в континенталната част на Русия. Самият Новоросийск беше атакуван както от морски, така и от въздушни дронове на 17 май. Поразени са железопътна гара и електроцентрала, както и военноморската база.

Но сега Украйна използва смъртоносна комбинация от атаки и все по-усъвършенствани дронове, за да удря системно руската противовъздушна отбрана в Крим, да нанася удари по въздушни бази, както и по логистични и икономически цели. Сър Лорънс казва, че осакатяването на руската мрежа за противовъздушна отбрана трябва да помогне на Украйна да се подготви за предстоящото пристигане на първите партиди изтребители Ф-16 от Европа.

На 17 април при атака на авиобаза Джанкой в Североизточен Крим бяха повредени хеликоптери, батарея С-400 и център за командване и контрол. На 15 май мащабен удар на авиобаза в Белбек близо до Севастопол унищожи четири самолета и радар за противовъздушна отбрана С-400. Десет ракети, всяка от които носи по 300 бомби, предизвикаха огромни пожари, вероятно предизвикани от експлодиращ склад за гориво. „Белбек“ беше ударена отново на следващия ден, което показва, че Украйна има доста повече от 100-те ATACMS, за които се смята, че са били дарени. Два руски патрулни катера бяха унищожени на 30 май и два транспортни ферибота бяха повредени близо до Керченския мост при отделни удари с дронове.

Много прехвалената и много скъпата система за противовъздушна отбрана С-400 на Русия

се оказа недостатъчна

Г-н Ланге казва, че украинците използват дронове примамки, за да накарат руснаците да задействат радарите си и да разкрият позициите си. Данните за насочване незабавно се подават на екипажите за изстрелване на ATACMS. В рамките на шест минути ракетите, практически неоткриваеми поради скоростта и ниското радарно напречно сечение, удрят целите си. Генерал Ходжис отбелязва, че руските С-400 също са уязвими за саботаж от украинските специални части, действащи в Крим. Всяка батерия струва около $200 млн. и те не са лесно заменими.

Генерал Ходжис казва, че

руските сили „няма къде да се скрият“

С помощта на сателитно и въздушно разузнаване, предоставено от съюзниците на НАТО, техните собствени задълбочени познания за територията и тайни сили на терена, нищо не може да се движи в Крим, без украинците да знаят за това. С пристигането на ATACMS и нарастващата сложност на собствените безпилотни летателни апарати на Украйна всеки квадратен метър от полуострова е в обхват, включително конвои от самолети и оборудване, движещи се по шосе или железопътен транспорт.

Украинците ще „свалят Керченския мост, когато са готови“, убеден е генерал Ходжис. Но може да се окаже по-трудно да се прекъсне новата подобрена железопътна линия, минаваща покрай Азовско море от Ростов, през окупираните украински градове Мариупол и Бердянск и надолу към Крим. Дмитрий Плетенчук, говорител на Южното военно командване на Украйна, казва: „Железопътната линия по сухопътния коридор е признание от страна на руските окупатори, че Кримският [Керченски] мост е обречен. Те търсят начин да хеджират своите залози, защото са наясно, че рано или късно ще имат проблем.”

Ранен тест за по-широкия стратегически успех на кампанията на Украйна в Крим може да дойде през лятото, когато руските туристи обикновено се тълпят през Керченския мост към курортите на полуострова. Ако решат друго, казва Бен Бари от Международния институт за стратегически изследвания, британски мозъчен тръст, това ще бъде лоша поличба за Владимир Путин. Преди полуостровът зависеше силно от туристическата индустрия. Резервациите миналата година са намалели почти наполовина. „Крим“, казва Бен Бари, „бе превърнат от престижен проект в източване на руски ресурси“.

Удар срещу база в Ростовска област

Руската военновъздушна база „Морозовск“ в Ростовска област е била атакувана в края на миналата седмица с над 70 дрона, твърди началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов. Според него са използвани дронове Dragon и Splash и се прави оценка на пораженията. Сателитни снимки на Planet Labs показват ударени хангари със самолети Су-34. Според руското министерство на отбраната в нощта на атаката били свалени или блокирани 87 дрона над Русия и Крим. Това е втората атака след 5 април и нападенията срещу нея ще продължат, каза Буданов.

В началото на тази седмица Русия призна, че през февруари 2024 г. Украйна е свалила „летящ радар“ А-50 на руската армия над Краснодарския край. Във връзка с това е арестуван задочно полковник от украинската армия. Руските власти го подозират, че е наредил унищожаването на А-50 на 23 февруари, довело до „смъртта на 10 членове на екипажа“. Според Следствения комитет той свалил „патрулирал в руското въздушно пространство“ самолет на 23 февруари (не се уточнява за какви самолети става дума).

Най-ново

Единична публикация

Избрани