Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В 366 фотографии – „Украйна: Война и престъпления”

[post-views]
В 366 фотографии – „Украйна: Война и престъпления”

Кристофър Окиконе, фотожурналист: На света трябва да се показват мащабът на войната и дълбочината на случващото се

Преди дни в Столична библиотека беше представена фотокнигата „Украйна: Война и престъпления”. Деветдесет и трима фотожурналисти от около 30 държави представят 366 цветни и черно-бели фотографии, както и 38 кратки журналистически есета. Приходите от продажбата ще се използват за дарителски каузи, свързани с Украйна. Първото издание на фотокнигата, излязло на английски и украински език, получава отличие за най-добра книга от международните награди за фотография 2023 и сребърен медал „Антем” в категория „Човешки и граждански права”. Книгата показва фронта при Харков, Бахмут, Авдеевка, Херсон, Буча и Ирпен, показва Киев.

Американският фоторепортер Кристофър Окиконе, който от 2014 г. живее в Украйна, заснема първите си фотографии от войната на фронтовата линия в Донбас. Той смята, че и хората на Балканите са се заричали да не се повтаря нещо като войната в Югославия. Но минава едно поколение, всички забравят и всичко се повтаря, казва журналистът. Окиконе смята, че трябва да се показва на света мащабът на войната, не само широтата, но и дълбочината на случващото се. А фронтът е голям…

Издателят Манол Пейков от „Жанет 45” определя книгата като зашеметяваща. Фотографиите в нея са избрани сред повече от 5000 снимки. Книгата е колекционерско издание.

Софийската опера покори отново Вагнеровите върхове

С премиера на операта „Лоенгрин” на Рихард Вагнер се откри, а на 23 юни и се закрива тазгодишният Вагнеров фестивал на Софийската опера и балет Sofia Opera Wagner Festival 2024. Режисьор е директорът на трупата маестро акад. Пламен Карталов. В постановката участва и мъжкият хор на Българското национално радио. Това е осмото заглавие на Вагнер, което се поставя на сцената на Софийската опера и балет през последните 14 години.

За пореден път Вагнеровият фестивал започна с премиера – романтичната опера „Лоенгрин”, алегория на християнския идеал за свобода и надежда за спасение на човечеството от несправедливости, казва акад. Карталов. Той определя композитора като реформатор с пророческа музика. Звездният състав от солисти на премиерата са подготвени лично от световноизвестната прима Анна Томова-Синтова. Новозеландският тенор Саймън О’Нийл и българският му колега Костадин Андреев са в ролята на Лаенгрин, а в двете централни женски роли са Мариана Цветкова и Цветана Бандаловска. През миналата година над зрителите на Вагнеровия фестивал бях над 5000. Фестивалът за поредна година издига престижа на националната ни опера и се посещава от все повече членове на Вагнеровите общества в света, но създава и традиции у нас. А постановките по оперите от „Пръстенът на нибелунга” се превърна във визитна картичка на трупата. Световната музикална критика и тази година отрази фестивала като голямо културно събитие в най-престижните специализирани музикални издания в Европа и САЩ.

На 29 юни започва „Опера в парка” на Военната академия с 15 представления за малките зрители. А лятната програма на Софийската опера продължава с фестивалите „Музи на водата” на езерото Панчарево от 11 юли до 11 август и „Опера на върховете” на Белоградчишките скали от 2 до 18 август. А спектакли на площада пред катедралния храм „Св. Александър Невски” ще представи на 26, 27 и 28 юли музикалната поема „Руският пустинник’’.

В Рим награждават наши творци

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Журналистът и продуцент от bTV Георги Тошев получи наградата за журналистика в международния раздел на наградите „Личност на годината” на Excellence Awards 2024 и списание Freetime excellence lifestyle, създадено от наследничката на Ферари – Антонела Ферари, журналистка и посланик на мира, в Рим. Авторът получи наградата за филма „Чапа среща Фелини” на церемония в посолството ни в Рим. Това е международна награда за „професионални постижения, етика и кариера”. Филмът е включен и в програмата на българския филм в Рим, който започва днес.

На церемонията награда получи и режисьорът Тодор Чапкънов за международните си филмови продукции „Черният лотос” и „Водата и огънят”, както и актрисата от Народния театър Албена Ставрева за моноспектакъла си „Неведение”, награден и с „Аскеер” и ролите си в чуждестранни продукции и други творци.

НАКРАТКО

На 8 и 9 юли е десетото юбилейно издание на Plovdiv Jazz Fest с невероятно съчетание на поколения джаз изпълнители. Организаторът, певицата Мирослава Кацарова обещава и голямата изненада на фестивала – 16-годишната джаз изпълнителка Мария Вандева с репертоар с почит към Сара Воон. А Белослава се завръща с нов репертоар на португалски, френски и испански. Лятното издание на фестивала на тази музика на импровизацията в Пловдив се провежда в кино „Орфей”.

Националният дарителски фонд „13 века България” провежда наново конкурса за български роман на годината след скандала, възникнал след връчването на Националната литературна награда на „Вулкан” на Елена Алексиева. Това стана заради конфликт на интереси с един от членовете на журито. От 2025 г. заседанията на журито ще са достъпни онлайн.

На 28 юни в Летния театър на Варна оркестърът на Държавната опера в града представя „С музиката на Холивуд”, мултимедиен концерт спектакъл с диригент Бенедето Монтебело, познавач на музиката на Ерико Мориконе.

До 23 юни в пространството за култура и изкуство в Централните хали ще видим фотографии в изложбата „София в минало време” с някои от най-забележителните сгради в столицата в техния автентичен вид от началото на XX век. Идеята там да се показва културното наследство на София и квартала започва с 15 кадъра, заснети от именития фотограф Димитър Карастоянов между 1910 и 1912 г. и предоставени от Виктор Топалов, създател на „Бохемска София”, поместени в по-късно издание на албум със сходно съдържание.

Певиците Люси Дяковска и Милица Гладнишка и Плевенската филхармония продължават националното си турне с концертите ABBA SYMPHONIE – в нов прочит за симфоничен оркестър и поп гласове. Следващите дати са Сливен (26.06), Пловдив (29.06), Силистра (24.09), Разград (25.09) и Добрич (23.10). Турнето е част от 70-годишния юбилеен сезон на Плевенската филхармония.

Посмъртно писателят Алек Попов стана носител на Голямата награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в българската книжовна култура. А в раздела „Автор на българска художествена литература” призът получи Александър Секулов за романа „Корабът на сирените”.

Александър Кьосев описа „Вера и далавера на прехода

В „Каза Либри” („Цар Асен” 64 в София) издателство „Колибри” представи новата книга на проф. Александър Кьосев „Вера и далавера. Есета и анализи, простотии и разкази 2000–2024”. Сборникът на преподавателя в Софийския университет съдържа кратки публицистични текстове, писани по различни поводи в повече от две десетилетия в жанровете, от статии и есета до разкази и кратки иронични „симпли” в социалните мрежи. Авторът обсъжда предимно български, но и глобални проблеми – с поглед в настоящето, но и в миналото. Без претенции за научност Александър Кьосев представя своите разноцветни свидетелства и в мозаечна картина ни рисува виждането си за годините на прехода. Но те документират и криволичещата индивидуална съдба на автора.

Най-ново

Единична публикация

Избрани