Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заглавие – Как началникът на молдовския Генерален щаб стана руски агент Игор Горган е работил за Москва от 2004 г.

[post-views]
Заглавие – Как началникът на молдовския Генерален щаб стана руски агент Игор Горган е работил за Москва от 2004 г.

Марк СТАСИНОВСКИ

Изданието „Инсайдър“ е успяло да се сдобие с кореспондеция по телеграм между Игор Горган (бивш началник на щаба на молдовската армия) и Алексей Макаров – полковник от руското външно разузнаване. Горган редовно е предоставял информация относно вътрешната политика на Молдова и посещенията в Кишинеу на представители на украинското министерство на отбраната, които са закупували военно оборудване и муниции.

Горган е служил в Генералния щаб до края на 2021 г., когато новият прозападен президент Мая Санду поиска неговата оставка. Преди голямото изгонване на руски шпиони от Молдова през юли 2023 г. Горган дори е успял да работи в ООН. „Опирайки се на останлите си връзки в молдовското министерство на отбраната, Горган продължава да бъде ключов информатор за ГРУ в Молдова“, твърди публикацията.

Игор Горган и Алексей Макаров са засилили значително комуникацията си след април 2022 г. след началото на пълномащабната война в Украйна. Голяма част от обмена на информация се е осъществявала на риболов: „Мога да се срещна с всеки, човек на действието съм и трябва да се движим напред по-бързо! Трябва да отидем на риболов и да говорим за всичко! Живеем в исторически времена и трябва да правим история“, гласи едно от съобщенията на молдовския генерал. Според тези доклади Русия е проявявала особено голям интерес към това какви оръжия са купували украинците от съседни държави, най-вече Молдова. Генерал Горган е докладвал:

Украинската „Укробронекспорт“ (държавна отбранителна компания) се опитва да откупи обратно (или вземе с помощта на „партньори“) 6 Миг-29 от Молдова. Настояват много, но засега самолетите не мръдват. „Украинците планират да осъществят прехвърлянето през куха компания, регистрирана в ОАЕ“, е докладвал молдовския генерал на руснака от ГРУ.

                Друго съобщение на генерала от същия ден гласи: „Вагонни композиции с гориво пристигат в Украйна през територията на Молдова, по-конкретно от село Етуля до украинския град Рени. Горивото пътува само през нощта, през деня стои, за да не стане цел на руските ВВС“. Друго съобщение на молдовския офицер до руснака гласи: „ Украинците обикалят министерството на отбраната от седмици и питат за всичко – най-вече за артилерийски снаряди“.

                Горган също е нястоявал да се вземат мерки срещу доставките на оръжие от Румъния. По-конкретно е съветвал полковник Макаро: „Наложително е границата с Румъния да бъде затворена в най-кратко време! Огромна дупка е! Много оборудване влиза в Украйна оттам, особено военно! Румънците все още имат военни заводи, които произвеждат оръжие и муниции“.

                Молдовски разследващи журналисти, специализиращи в руски операции в Молдова, неколкократно са засичали генерал Горган в руското посолство в Кишинев и дори един път заедно с отговарящия за него офицер Макаров. Изтеклата кореспонденция показва, че Горган и Макаров са развили приятелски отношения.      През цялото това време Горган е бомбардирал Макаров постоянно с твърдения, че Молдова е готова да приеме разполагане на руски войски на нейна територия:

„Спешно трябва да прочистим държава от фашистка измет! Много са готови. Предай го на тези над теб… Времето дойде. Аз държа ситуацията в армията под контрол… Тук за моя наслада няма „Азов“ или други такива формирования, а с политиците бързо ще се разправим.“

Малко преди масовото изгонване на руски дипломати от Молдова през юли 2023 г. Горган е прекратил всички комуникации с Макаров и е успял да си осигури работа в местния офис на ООН в Кишинев.

На този етап не може да се каже кога точно Горган се е свързал с руското разузнаване и е предложил да им дава информация. Източникът на „Инсайдър“ във военното разузнаване спекулира, че контактът е започнал през 2004 г., когато Горган е бил на мисия в НАТО. Преди полковник Макаров Горган е имал контакт с Вадим Укхналев, руски военен аташе в Кишинеу. Укхналев в момента е аташе в Казахстан, където е „установил контакти с местното военно командване“. След изтеглянето на Укхналев от Кишинеу Горган е бил поет от друго военно аташе – Игор Довбней.

В засечен телефонен разговор между Горган и Довбней се чува как те се разбират да се видят до Паметника на загиналите в Афганистан в Кишинеу и да „изговорят всичко“. През 2017 г. Довбней беше изгонен от Молдова по подозрения в шпионаж. Сега той е военно аташе във Киргизстан.

През 2023 г. Молдова определи Русия за заплаха за своята национална сигурност, която иска да затрие Молдова като държава.

Превод от сайта https://mil.in.ua/en/

През миналата седмица молдовската прокуратура съобщи, че е образувала наказателно дело срещу бившия началник на генералния щаб на въоръжените сили на Молдова публикацията в „Инсайдър“, в която се твърди, че е шпионирал за Русия. Горган е бил началник на Генералния щаб на армията от 2013 до 2016 г. и от 2019 до 2021 г. След публикацията Горган бе отстранен от длъжността си като ръководител на сигурността в офиса на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Кишинеу, каза прессекретарят на офиса.

Moldovan President Maia Sandu and European Commission President Ursula von der Leyen shake hands during a news conference in Chisinau, Moldova, May 31, 2023. REUTERS/Vladislav Culiomza

Рядко може да станем свидетели на такъв цинизъм, какъвто е случаят с вербувания началник на отбраната на Молдова. Това е най-бедната държава в Европа – за годините след разпадането на СССР, та чак до 2016 г. почти винаги е била управлявана от партии, които открито или по-дискретно са работили за руските интереси в Молдова. 9,6 % от населението на страната живее под прага на абсолютна бедност, една четвърт от молдовците са емигрирали в чужбина в търсене на препитание и по-добри обществени услуги като образование и здравеопазване. Вината за всичко това се носи изцяло и категорично от политици, които дълги години работят в интерес на Русия. Нещата започнаха да се променят, след като в края на 2020 г. Майя Санду спечели президентските избори в Молдова, а от 2021-ва нейната партия „Действие и солидарност“ има и мнозинство в парламента. Санду и нейната партия са обект на постоянни атаки от старите проруски партии в Молдова.

Следователно, да гледаш 30 години как проруски политици разоряват държавата ти и после да се предложиш в услуга на руските разузнавателни служби под предлог да „спасиш държавата от фашистка измет“, по мое мнение е най-жалкото и унизителното ниво, до което може да падне човек. Дори да се продадеш за пари не е такова дъно, защото тук за разлика от други места е напълно очевидно кой е виновен за състоянието на Молдова.

 Погледнато отвъд моралното падение, вербовката на началник на обраната е наистина рядък случай с лице, заемащо най-висшата военна длъжност в чужда държава. Безспорно това е голям успех за руското разузнаване. Началникът на отбранта е длъжност с много сериозен досег и контакти – той има почти безграничен достъп до информация на държавно ниво. Не е ясно колко информация Горган е изнесъл и най-вероятно няма и да бъде, но за държавите в Европа това е поредният сигнал за добрите способности на руското разузнаване. Въпросът е, дали се вземат мерки? Това няма как да го знаем, но може да се надяваме, че заплахата се възприема сериозно по високите етажи на НАТО и държавите членки и техните партньори.

Най-ново

Единична публикация

Избрани