Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

 Логистиката – в пълен обем и без условности

[post-views]
 Логистиката – в пълен обем и без условности

На полигоните „Корен“ и „Ново село“ се проведе тактическо учение с бойна стрелба.

За времето от  25 май до 4 юни на полигоните „Корен“ и „Ново село“ се проведе тактическото учение с бойна стрелба „Тракийски воин-24“.  Темата бе „Участие на 2-ра механизирана бригада в отбранителна операция в национален и съюзен формат“. Във фокуса в дните на учението бяха механизираните формирования, танкистите, артилеристите, инженерите…Но, както винаги, първи на полигоните бяха логистиците, които…последни си тръгнаха към пунктовете за  постоянна дислокация.

„За учението „Тракийски воин-24“ логистиката бе развърната в пълен обем, без условности. Ние сме

              преди, по време и след учението

ние сме хората зад кадър, хората зад командирите, които им осигуряваме такива условия, че да могат да проведат по най-успешен начин операцията и планираните задачи“, заяви на полигон „Корен“ полковник Спас Вълков – началник на отдел „Логистика“ в Командването на Сухопътните войски. Той допълни, че логистиката е обхванала всички нейни области, като се започне от настаняването на хората, храненето, полевите услуги, които се предлагат на военнослужещите – къпане, пране, ремонти и възстановяване на техниката, евакуация на техниката, транспорт, придвижване, съхранение на всички класове материални средства, и отделно – сътрудничество с фирмите, които работят по наети договори с логистиката на Сухопътните войски.

„Този спектър, за който говоря, бе изцяло покрит. Още веднъж повтарям – работихме без никакви условности. Защото, ако не бъдат проиграни ситуациите реално, рано или късно те ще доведат до изненади. И в крайна сметка няма да може да се постигне замисълът на  военнослужещите да им бъде предложен комфорт, така че те да могат да изпълняват функционалните си задължения“, каза още полковник Спас Вълков.

А кои формирования са изпълнявали задачи по логистиката? Полковник Вълков посочи цялата логистика на 2-ра механизирана бригада. Тя е е извършвала

                      реалното осигуряване

и на придадените формирования. 110-и логистичен полк е участвал с модули в различни направления, като част от изграждането на полевите лагери, с къпането, с храненето и с изпирането, и с развръщането на палатките. В учението бе използвана и нова палатка, като придобивка за СВ.

Началникът на отдел „Логистика“ в СВ подчерта, че по време на „Тракийски воин-24“ храната се е приготвяла в три логистични модула на три развърнати продоволствени пункта и е била по единно меню за всички участници. И може да се каже, че хората, заети с прехраната, са работили почти денонощно.

Полковник Спас Вълков не скри, че са тръгнали да възстановяват способности по много от дейностите, които по-рано са били силно развити. Една от тях по ред причини е храненето. Например фирменото хранене се е оказало добро, но е трудно приложимо в реални условия. И продоволствените органи възстановяват дейности, които са били изгубени във времето, макар и не унищожени напълно, и сега изграждат  

                          нови способности

Но трябва да се развърнат така, че да няма напрежение при работата.

Заключението на полковник Вълков бе, че всички логистици дали са били на учението, или в пунктовете за постоянна дислокация са били ангажирани по една или друга форма с логистичното осигуряване на СВ. Самият той е минал през целия път на логистиката. Бил е началник-щаб на 110-и логистичен полк, началник на отдел „Логистика“ във Военна академия, от юли 2021 г. е в Командването на СВ, а от 26 април 2022 г. е началник на отдел „Логистика“. „Ясни ми са нещата, всеки ден възникват предизвикателства от всякакво естество и ако не е опитът от изминалите години, те биха създали много напрежение, това се отнася не само за мен, но и за екипа от СВ и тези от формированията. Имаме много добре изградени организация, комуникация и всички сме от един отбор, работим за една цел“, обобщи началникът на отдел „Логистика“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани