Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обединяват наземни и въздушни системи

[post-views]
Обединяват наземни и въздушни системи

Морската пехота на САЩ получава стотици тактически микророботи от израелска високотехнологична отбранителна компания. Микротактическият наземен робот (Micro Tactical Ground Robot (MTGR) е разработен съобразно „оперативните потребности“ на морските пехотинци, но се предлага и в различни модификации, което го прави многофункционален.

MTGR е леко, тактическо движещо се средство с висока маневреност. Може да се използва на всякакви терени както на открито, така и на закрито. Това е ръчна система, която позволява да се носи от всеки войник. Използва се за разузнаване. Тези малки, верижни, наземни системи, известни като „тактически наземни роботи“ или  MTGR,  имат дължина 45, 46 см, ширина 36, 83 см и височина 14, 47 см. Теглото им е 8, 6 кг. За първи път те бяха показани на изложение на Асоциацията на армията на Съединените щати във Вашингтон.

Системата MTGR е проектирана и разработена за работа в тежки полеви условия. Управлява се от оператор, който притежава конзола със сензорен екран и контролери за геймпад. Може да захваща предмети с размери до 11 см. Роботизираната система повдига предмети с тегло до 5 кг и може да се „протяга“ на разстояние до 49 см. Тактическият наземен робот се произвежда в различни конфигурации. Може да извършва наблюдение, разузнаване и рекогносцировка, да обезврежда експлозиви. Да открива най-различни опасни химически, биологични, радиологични и ядрени материали, както и боеприпаси. В момента MTGR се използва предимно от специалните сили, тактически подразделения и военни формирования, действащи в градски условия. Ниско пълзящият малък робот може да идентифицира и обекти на далечни разстояния, да локализира определени цели или просто да наблюдава от върха на хълм.

MTGR може да бъде полезна и на правоприлагащите органи и противопожарните служби, както и да служи в най-различни тактически мисии като градска война или проверка на чужди и опасни обекти.

MTGR се захранва от 24-волтова батерия, която осигурява от два до четири работни часа. Има максимална маневрена скорост от 3, 5 км/ч. Може да преодолее стъпало до 20 см и да изкачи наклон от 45 градуса. Оперативният му обхват е 500 м. Вижда денонощно в радиус от 360 градуса в реално време. Работи в температурен диапазон от –20 до +60 градуса по Целзий.

Друга високотехнологична израелска компания за въздушни дронове се обедини с производителя на MTGR и така се получи „летящ робот“. Под корпуса на мултикоптера H100 е монтирана клетка, в която се помества MTGR. И така малкият наземен робот се издигна във въздуха. Двете компании, които постигнаха това, заявяват, че интегрирането на въздушни и наземни безпилотни системи отваря широка перспектива за бъдещето.

„Стрелящи „бръмбари“ са бъдещето на тактическите боеприпаси

Австралийската отбранителна индустрия разработи и произведе мини квадрокоптер, който разузнава и стреля. Може и да се размотава из въздуха, докато си набележи целта. Този квадрокоптер е най-малкият тактически персонален боеприпас за войника. Малкият стрелящ „бръмбар“ има амбицията да стане бъдещето на тактическите боеприпаси.

Става дума за австралийския „Дрон 40“,,Произвежда го отбранителна компания, специализирана в 40-мм гранатомети. Когато дронът не носи противопехотен или противотанков боеприпас, може да бъде оборудван със сензор. Ако пехотинците искат първо да разузнаят, после да стрелят, изпращат дрона за информация, а след това му прикачват полезния товар, който е боеприпас. „Дрон 40“ предава информация на дистанция от 10 км при пряка видимост. Притежава доста висока автономност, но човешката намеса е необходима. Може да лети и в рояк с множество „Дрон 40” и да получава информация от водещия разузнавателен дрон. Може да разпознае от въздуха танк Т-72 и автономно да го последва. Засега производителите успяват да държат цената на „Дрон 40“ под $1000 за брой, но целта е тя да стане $500.

Тестват летящ гранатомет

Турска фирма тества дрон с гранатомет. Компанията прикрепи към известния дрон „Сонгар“ шестцевен ротационен гранатомет и го издигна във въздуха за изпитания. Гранатометът стреля с 40-мм боеприпаси. Така превърнаха дрона в летящ гранатомет. Прикрепеният към дрона 40-мм гранатомет тежи 5, 4 кг и е с 1, 5 кг по-лек от други подобни оръжейни системи. Той може да стреля с боеприпаси калибър  40×46 мм на разстояние до 400 м и с боеприпаси  40×53 мм – на дистанция до 800 м. Дронът „Сонгар“ преди това е пробван и с други полезни товари и оръжия. Целта е той да може да се оборудва и да бъде съвместим с различни видове въоръжение, а не за  различните мисии да се проектират различни дронове. В ход е интегрирането му с лазерно оръжие и ракета.

Дронът „Сонгар“ тежи 25 кг и има оперативен обхват от 16 км. Таванът на полета му е 2, 8 км. Притежава видеокамера за предаване на информация в реално време и лазерен далекомер. Може да бъде конфигуриран така, че да работи в рояк.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани