Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

111 г. от подвига на полк. Константин Каварналиев бяха отбелязани с възпоменателна церемония край Дойран

[post-views]
111 г. от подвига на полк. Константин Каварналиев бяха отбелязани с възпоменателна церемония край Дойран

Представителна група от Министерството на отбраната се поклони пред паметта на героя от Междусъюзническата война (1913 г.) полковник Константин Каварналиев (1866 – 1913) пред неговия паметник край град Дойран в Република Северна Македония. Тази година се навършват 111 години от героичната гибел на полк. Каварналиев и военнослужещите от 3-а пехотна Балканска дивизия.

Пред паметника на полк. Каварналиев днес, 22 юни, бе отслужена заупокойна молитва. На тържествена възпоменателна церемония бяха поднесени венци от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и цветя от присъстващите български организации и сдружения в Република Северна Македония. Участие в тържествения ритуал взеха представителната група на Министерството на отбраната, начело със заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов, началника на Централно военно окръжие полк. Георги Георгиев, директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Димитър Илиев, курсанти и офицери от Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, посланикът на Република България в Скопие Н. Пр. Ангел Ангелов, представители на Посолството и на Генералното консулство на България в Битоля и др.

На българското военно гробище в Ново село, Република Северна Македония, в неделя, 23 юни, също ще бъде почетена паметта на военнослужещите, загинали във войните за национално освобождение и обединение с ритуал по поднасяне на венци и цветя.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани