Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът на Филипините заяви, че страната му никога не би предизвикала война на фона на засиленото напрежение в Южнокитайско море

[post-views]
Президентът на Филипините заяви, че страната му никога не би предизвикала война на фона на засиленото напрежение в Южнокитайско море

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши заяви, че страната му никога не би предизвикала война и винаги ще се стреми да разрешава споровете по мирен път, предаде Ройтерс.

Изказването на филипинския държавен глава бе направено на фона на ескалиращата морска конфронтация с Китай.

„Защитавайки страната си, ние оставаме верни на своята филипинска същност… Бихме искали да разрешим всички въпроси по мирен път“, заяви Маркос в реч пред военнослужещи от Западното командване, което отговаря за наблюдението на Южнокитайско море.

Миналата седмица отново имаше сблъсък между филипинския флот и китайската брегова охрана в спорните води на Южнокитайско море. Филипинските военноморски сили тогава съобщиха, че техен моряк е бил тежко ранен, както и че са били нанесени щети по техни плавателни съдове, припомня Ройтерс.

„Няма да прибягваме до употреба на сила или до сплашване, нито пък умишлено да нанасяме вреда на когото и да било, когато изпълняваме служебните си задължения“, подчерта днес Маркос, без да споменава Китай.

Предпритите от Пекин действия по време на рутинна снабдителна мисия на Филипините бяха осъдени от САЩ, Великобритания и Канада.

Китайското външно министерство оспори информацията на Филипините и в четвъртък говорител на ведомството посочи, че китайската брегова охрана е предприела законосъобразни, професионални и безупречни мерки.

Китай предявява претенции към почти цялото Южнокитайско море, през което всяка година се превозват стоки за над 3 трилиона долара. Неговите териториални претенции обаче се припокриват с изключителните икономически зони  Филипините, Виетнам, Индонезия, Малайзия и Бруней имат спорове с Китай, коментира Ройтерс. През 2016 г. Постоянният арбитражен съд в Хага заяви, че претенциите на Китай нямат правно основание.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани