Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Групировки, подкрепяни от Иран, казват, че ще изпратят хиляди свои бойци да се сражават на страната на „Хизбула“, ако Израел нападне Ливан

[post-views]
Хизбула

Хиляди бойци от подкрепяни от Иран групировки в Близкия изток са готови да отидат в Ливан, за да воюват срещу Израел на страната на „Хизбула“, ако тлеещият конфликт да прерасне в пълномащабна война, твърдят представители на подкрепяните от Техеран фракции и анализатори, предаде Асошиейтед прес.

От кървавото нападение на „Хамас“ срещу Южен Израел 7 октомври, което предизвика войната в ивицата Газа, по ливанско-израелската граница ежедневно има размяна на огън. Ситуацията се влоши този месец, след като при израелски въздушен удар в Южен Ливан бе убит високопоставен командир на „Хизбула“. В отговор ливанската шиитска групировка атакува Северен Израел със стотици ракети и дронове.

Израел заплаши Ливан, че ако „Хизбула“ не изтегли силите си от границата, ще предприеме военна офанзива. 

Подкрепяни от Иран бойци от Ливан, Ирак, Афганистан и Пакистан воюваха заедно на страната на президента на Сирия Башар Асад в продължилия 13 години конфликт. Представители на свързани с Техеран милиции заявиха, че ще се обединят и срещу Израел.

В сряда лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала предупреди, че ръководители на военизирани групировки от Иран, Ирак. Сирия, Йемен и други страни вече са му предложили да изпратят десетки хиляди бойци в Ливан. Освен това Насрала посочи, че в момента в редиците на „Хизбула“ има над 100 000 души. „Казахме им – благодарим ви, но в момента сме претоварени от броя, с който разполагаме“, продължи Насрала. По думите му сегашните сражения са в такава форма, че само част от живата сила на „Хизбула“ участва в тях. Това очевидно е препратка към специализираните бойци, които изстрелват ракети и дронове, отбелязва АП.

Но ако избухне пълномащабна война, ще настъпи значителна промяна в числеността на бойците, които участват в активните сражения. Насрала намекна за тази възможност още през 2017 г. Тогава лидерът на шиитското движение заяви, че при една подобна война „Хизбула“ ще разполага с „партньори“ от Иран, Ирак, Йемен, Афганистан и Пакистан. На територията на Сирия в момента са разположени хиляди подобни бойци и тяхното прехвърляне през границата ще бъде лесна задача.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани