Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелски танкове са достигнали покрайнините на бежанския лагер „Ал Мауаси“ край град Рафах, съобщиха негови обитатели

[post-views]
Израелски танкове са достигнали покрайнините на бежанския лагер „Ал Мауаси“ край град Рафах, съобщиха негови обитатели

Израелски танкове са стигнали днес до покрайнините на хуманитарната зона „Ал Мауаси“, разположена североизточно от град Рафах в ивицата Газа, след ожесточени сблъсъци с бойци на радикалната палестинска групировка „Хамас“, съобщи Ройтерс, позовавайки се на обитаващи зоната бежанци.

Снимки на два израелски танка, разположени на хълм край крайбрежната зона, се появиха в социалните мрежи. Ройтерс прави уговорката, че достоверността им не може да бъде потвърдена по независим път.

„Окупационните сили в момента са край „Ал Мауаси“, което накара семействата там да се запътят към град Хан Юнис“, съобщи обитател на бежанския лагер, пожелал анонимност. 

В момента израелското настъпление се е фокусирало върху две направления – Рафах в южната част на ивицата Газа и Дейр ал Балах в централната ѝ част.

Местни жители казват пред Ройтерс, че през последните дни израелските танкове са навлезли дълбоко в западната и северната част на град Рафах, разрушавайки десетки къщи.

Израелските Сили за отбрана докладват, че продължават с „основаните на разузнавателни данни целенасочени операции“ в района на града и че са открили складове за оръжия и входове към подземни тунели, ликвидирайки междувременно въоръжени палестинци.

Военните крила на движенията „Хамас“ и „Ислямски джихад“ съобщиха, че бойците им са атакували израелските сили в Рафах с противотанкови ракети, мини и предварително поставени взривни устройства.

Междувременно израелски въздушен удар е убил осмина палестинци в предградието на град Газа Сабра, а при друг удар в Нусейрат в централната част на анклава са загинали други двама.

Вчера палестинските здравни служби съобщиха, че най-малко 40 палестинци са били убити при отделни израелски удари в някои северни райони на Газа, където израелската армия каза, че е атакувала военната инфраструктура на „Хамас“. Ислямистката групировка твърди, че атакуваните обекти са били цивилни.

В Бейт Лахия в северната част на ивицата Газа здравните служители в болница „Камал Адуан“ казаха, че бебе е починало от недохранване, като броят на децата, умрели от недохранване или обезводняване от 7 октомври насам, е най-малко 30.

Наземната и въздушна кампания на Израел в Газа стартира, след като палестински бойци, водени от „Хамас“, нахлуха в Южен Израел на 7 октомври миналата година, причинявайки по израелски данни смъртта на около 1200 души и отвеждайки в Газа около 250 заложници, припомня Ройтерс.

Настъплението на Израел остави след себе си руини в ивицата Газа, като според палестинските здравни власти загиналите са над 37 хиляди души,  а почти цялото население е бедстващо, без покрив над главата.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани