Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Повечето германци виждат дезинформацията като заплаха за демокрацията, показва проучване

[post-views]
Повечето германци виждат дезинформацията като заплаха за демокрацията, показва проучване

Повечето германци смятат, че организираните от чужбина кампании за дезинформация представляват заплаха за демокрацията в Европа, сочи проучване на Института за социални изследвания и статистически анализи „Форса“, цитирано от ДПА.

Проучването показва, че 73 % от анкетираните смятат, че контролираните от чужбина кампании за дезинформация представляват голяма или много голяма опасност за европейската демокрация.

Нивото на безпокойство изглежда е малко по-ниско за анкетираните в Източна Германия в сравнение с тези в Западна. В източната част на страната 67 % от анкетираните смятат, че подобни кампании представляват голяма или много голяма опасност, докато в западната част на страната този процент е 75.

Според проучването по-младите респонденти на възраст 18-29 г. са по-рядко на мнение, че кампаниите за дезинформация представляват голяма заплаха (66 %), докато тези на възраст 45-59 г. са най-загрижени – 83 %. Между 6 и 7 юни „Форса“ е анкетирала 1004 души за целите на проучването, което има допустима грешка от 3 процентни пункта.

С наближаването на предстоящите щатски и национални избори в Германия и в САЩ експерти и законодатели изразиха загриженост за потенциална намеса на чуждестранни субекти като Русия и Китай, особено чрез дезинформация, разпространявана в платформите на социалните медии.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани