Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Файненшъл таймс“: ЕС е намерил юридическа вратичка, за да преодолее ветото на Унгария върху помощта за Украйна

[post-views]
"Файненшъл таймс": ЕС е намерил юридическа вратичка, за да преодолее ветото на Унгария върху помощта за Украйна

Европейският съюз е намерил юридическа вратичка, за да заобиколи ветото на Унгария за закупуване на оръжия за Украйна с печалбите, генерирани тази година от замразените руски суверенни активи, като този ход може да разчисти пътя на Г-7 да предостави заем от 50 милиарда долара на Киев, пише в. „Файненшъл таймс“.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви пред британския всекидневник, че тъй като Унгария се е въздържала от по-ранно споразумение за заделяне на приходите от замразените руски активи, тя „не би трябвало да участва в решението за използване на тези пари“. Той добави, че заобикалянето е „сложно като всяко правно решение, но то действа“.

Заобикалянето на ветото на Будапеща по този начин би могло да премахне и пречка, която би могла да усложни усилията на Г-7 да събере до декември заем от 50 млрд. долара за Киев, който да бъде изплатен от бъдещите постъпления от руските активи – решение, взето от лидерите на Г-7 на срещата на върха в Италия по-рано този месец.

Близо 200 млрд. евро руски активи са замразени в Европейския съюз, предимно в Белгия, а блокът по-рано тази година се съгласи да използва печалбите, генерирани от февруари насам, за закупуване на оръжия за Украйна.

Унгария, най-проруски настроената държава членка на ЕС, отдавна се противопоставя на колективното предоставяне на военна подкрепа на Украйна от страна на 27-те страни членки на блока. Будапеща блокира и седем други решения, свързани с предоставянето на военна помощ на Киев, на стойност около 6,6 млрд. евро.

Правната вратичка, която ще бъде обсъдена от външните министри на ЕС днес, ще бъде от решаващо значение за функционирането на сделката на Г-7 и за отпускането на заема от 50 млрд. долара до края на годината. Съгласно плана на Г-7 печалбите, генерирани от замразените активи на Русия от следващата година нататък, ще бъдат изразходвани за изплащане на заема.

Въпреки това Унгария все още може да блокира санкциите на ЕС, съгласно които руските активи са блокирани – решение, което трябва да бъде подновявано с единодушие на всеки шест месеца от 27-те държави от ЕС, заявиха официални представители.

Борел каза, че Брюксел е предложил на Унгария сделка, подобна на тази, която НАТО сключи с унгарския премиер Виктор Орбан миналата седмица, даваща на Будапеща право на отказ от дейности в подкрепа на Украйна в замяна на това да не налага вето на други съюзници, подпомагащи Киев в рамките на пакта, но тя е била отхвърлена, отбелязва британското издание.

„Предложихме на Унгария: Вашите пари по никакъв начин няма да бъдат използвани в подкрепа на Украйна. Не само за доставки на оръжие, но и за други цели. Вземете си парите. Извадете ги от общата кошница. Не искам да използвам вашите пари“, посочи Борел.

Унгария обаче е отказала, добави той.

„Дори да им се предложи да не участват в отбора и парите им да не се използват за Украйна, това не е достатъчно.“ Ръководителят на европейската дипломация заяви, че позицията на Будапеща „е свързана със силните връзки, които Унгария има с Русия“.

Говорител на унгарското правителство отказа коментар, посочва „Файненшъл таймс“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани